BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesít a forint, de nem reménykedhetnek a frankhitelesek

A forint erősödött kedden a vezető devizákkal szemben, azonban a svájci frank ára még így is 230 forint körül mozog. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy látja, hogy rövidebb távon nem lehet számítani arra, hogy a svájci jegybank intervencióval próbálná gyengíteni a frankot.

Semlegesnek mondható nemzetközi befektetői hangulatban erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben. Az euró ára a reggeli 269-es árfolyamról 267,5-re mérséklődött. A hazai deviza 0,5 százalékot tudott erősödni az euróval szemben, a régiós fizetőeszközök körül hasonló mértékű javulást csak a román lej tudott elérni. A cseh korona 0,3, a lengyel zloty 0,1 százalékot erősödött a közös európai devizával szemben.

Magyarországon a „külföldiek állampapírállománya eddig soha nem látott szintre emelkedett, ami egyrészt jó hír, azonban egy esetleges piaci pánik során, még sérülékenyebbé teheti a magyar eszközöket. Ha marad a jó hangulat, és megszületik az amerikai megállapodás a  deficitplafon ügyében, újra 265-268 közötti sáv lehet a jellemző” – írta Bálmi Károly, a Commerzbank elemzője napi kommentárjában.

A svájci frank jegyzése ennél is nagyobb mérséklődésen ment keresztül, a reggeli 232,5 forintos alpesi deviza délutánra 230 forintra olvadt. Ennek felét a forint euróval szemben, másik felét az euró frankkal szembeni javulása hozta.

„Mindaddig nem számítunk a svájci frank érdemi gyengülésére, amíg nem rendeződik megnyugtatóan az eurózóna adósságválsága, vagy nem jelenik meg az erős frank hatása a svájci inflációs és növekedési adatokban” – írta Kondrát Zsolt elemzésében. Az MKB Bank vezető közgazdásza szerint csak a svájci növekedés erőteljes lassulása és a deflációs kockázatok ismételt megjelenése bírhatja rá a kormányt és a jegybankot, hogy interveniáljon a frank gyengítése érdekében. Rövidtávon azonban erre nem számítanak a bank elemzői, így a svájci frank/forint árfolyam további emelkedése komoly kockázat.

Az eurót 1,158-as szintről 1,163-ig javult e frankkal szemben, és 1,1438-as hajnali árfolyamról 1,448-ig erősödött a dollár ellenében. Az euró arra a híre is erősödhetett, hogy Christian Noyer, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja azt mondta, a jegybank „fokozott éberség” üzemmódban van, amely a további kamatemelésre utalhat.

„Obama elnöknek a megállapodás elmaradása esetén egy potenciális gazdasági krízisre utaló szavai meggyengítették a dollárt a reggeli ázsiai kereskedésben, de a piac szereplők nagy része még mindig hisz a megállapodás létrejöttében (az adósságplafon emelése kapcsán), noha az augusztus 2-i határidő egyre közelebb van” – vélekedett Bálmi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.