BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményen küzd a svájci jegybank

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) devizatartaléka 406 milliárd frankra bővült július végére, a júniusi 365 milliárd frankról, írják az Equilor elemzői.

A devizatartalék növekedése arra utal, hogy nagy erőkkel interveniál a jegybank az 1,2-es EUR/CHF árfolyamküszöb védelme érdekében. Az adat alapján az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban kell ezzel az eszközzel éljen a frank védelmezője, hangsúlyozzák az elemzők.

A jegybank nagy veszteségeket könyvelt már el eddig is, amit tovább ront, hogy 0 százalékra csökkentette az EKB az euró betéti rátáját. Nagy problémát okoz az is, hogy a diverzifikáció érdekében a felhalmozott euró egy részét más devizára kell leváltsa a jegybank, de így is jelentősen nő az euróállomány. Márciusról júniusra 51 százalékról 60 százalékra emelkedett az euró aránya az SNB devizatartalékán belül.

Az euróövezeti feszültségek nyári kiéleződése hozzájárult, hogy erősebben kellett interveniáljon az SNB, vélik az Equilor elemzői. Az augusztusi optimizmus valószínűleg egy kicsit csökkenti majd a nyomást.

A nehéz helyzet ellenére az elemzők úgy gondolják, hogy az SNB tartja az árfolyamküszöböt, amit a svájci döntéshozók is többször hangsúlyoztak. Arra azonban most kisebb esélyt látnak, hogy akár 1,25-re is emelje a limitet a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.