BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kondrát: Forinterősödés lenne indokolt!

A forint gyengülési periódusának végén vagyunk, ám a külső tényezők, az EU eladósodottsága és a gyenge növekedési kilátások mind hatást gyakorolhatnak a forint árfolyamára.

A forint árfolyama az utóbbi napokban úgy tűnik stabilizálódott a vezető devizákkal szemben. Július 1-jén egy svájci frankért majdnem 219 forintot kellett adni, egy euró pedig 286 forintba került. Ma délután 13:30-kor 213,3 forintért jegyezték a frankot a bankközi devizapiacon, az euróért pedig 285,2 forintot kellett adni.

A pillanatnyi árfolyamokat itt megtekintheti!

Az eurózóna körüli aggodalmak csillapodni látszanak, melynek eredményeképpen a forint gyengülése nem várható. Vezető elemzők úgy vélik, hogy a frank erősödése nem tarthat a végtelenségig, ám a befektetők mégis vásárolják, ugyanis biztos menedéket nyújt számukra az alpesi deviza a kockázatoktól.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint a forint árfolyamát elsősorban külső tényezők alakítják, de a belső fundamentális tényezők is szerepet játszanak. Ennek alapján erősödés lenne indokolt, de a befektetők kockázatkerülő magatartása miatt nem érvényesülnek a pozitív makrogazdasági folyamatok hatása az árfolyamban.

Az látszik, hogy a kormány nagyobb hiányt próbál kialkudni a hitelezőkkel, de nem valószínű, hogy sikerülni fog ez a kísérlet. Legfeljebb akkor engedne az IMF nagyobb költségvetési hiányt, ha az szerkezeti reformokkal járna, de az EU jelen körülmények között nem menne bene. – Vélekedett Kondrát Zsolt.

A tegnap közzétett első féléves adatok alapján a költségvetési hiány nagysága meglepő, de a bankadó ellensúlyozni tudja a hiányt. Ha a bankadó mégsem valósul meg, akkor elképzelhető más, kisebb egyenlegjavító intézkedés. „ A költségvetési hiánycélt tartani kell, és a kormány nem is fog eltérni ettől” – Nyilatkozta az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.