BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig erősödhet a forint?

Pozitív a kép a forint számára, hiszen erős békülékenységet mutat a kormányzat a nemzetközi szervezetek felé. A piaci szereplők így a gazdasági fundamentumokra (például folyó fizetési többlet) koncentrálhatnak – vélekednek az Erste közgazdászai.

A tegnap reggeli gyors forinterősödés után - 309-ről 305-ig zuhant az euró/forint árfolyama - a kereskedés nagy részében egy szűk sávban oldalazott az árfolyam. A délutáni strasbourgi vitát követően – ahol a magyar kormányfő is felszólalt – már nem tudott érdemben elmozdulni az euró/forint árfolyama, és napi mélypont közelében zárta a kereskedést. A mai kereskedés során folytatódott tovább a forint szárnyalása, és már a reggeli órákban 302-ig esett a devizakereszt kurzusa – emlékeztetnek az Erste elemzői.

„Harmadik napja tart az intenzív forinterősödés, és a közeljövőre nézve is optimisták vagyunk a hazai fizetőeszköz alakulását illetően. A pszichológiailag fontos 300-as szint alatt, 299 forintnál látható a következő erős támasz, mely megállíthatja a forint száguldását” – figyelmeztetnek a közgazdászok.

A szakértők úgy gondolják, hogy ezt a szintet nem fogja könnyedén áttörni az árfolyam, és innen láthatunk egy nagyobb visszapattanást, vagyis a 313-as ellenállás irányába fordulhat a devizakereszt.

„Bár az Európai Bizottság elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a hazai folyamatokat mégis pozitívan lehet értelmezni. A kormányzati kommunikáció meglehetősen békülékeny hangot ütött meg a nemzetközi szervezetek felé, és úgy tűnik, együttműködő lehet a kormány az eljárás során is” – mutatnak rá. Hozzátették, a kormány többször is jelezte, hogy a jegybanktörvény esetén készek a kívánt változtatásokra, egyedül a bírák korai nyugdíjazása terén kell komolyabb ellenállásra számítani.

Az IMF hitelkeret esélye tovább nőtt, hiszen információk szerint a tárgyalások megkezdésének feltételéül leginkább a jegybanktörvény megváltoztatását szabná a szervezet, ami a fentiek alapján valószínűnek tűnik – áll az elemzésben.

„A kép tehát most pozitív a forint számára a makrogazdasági fundamentumok (folyó fizetési mérleg többlet és hiánycél) alapján. A hazai deviza további erősödésére számíthatunk a forinteszközökben alulsúlyozott pozíciók visszaépülése nyomán. E képet azonban hamar elronthatja, ha a kommunikáció ismét ellenségessé válik a nemzetközi szervezetek felé, illetve ha úgy látszik, hogy a kormány megpróbál kihátrálni az IMF hitel-megállapodásból” – zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.