BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megverték a forintot

A forint intenzív gyengülésbe kezdett pénteken kora délután. Az euró jegyzése egészen 294-ig kúszott fel. Nem a forint az egyedüli a régiós devizák közül, amelyik gyengülni kezdett.

A kockázati étvágy jelentős romlásával párhuzamosan a forint gyengülni kezdett, az európai vezető tőzsdeindexek lefelé vették az irányt.

Suppan Gergely, a Takarék Bank vezető közgazdásza szerint profitrealizálás folyik, és ezzel is magyarázható a forint esése. Hozzátette, a régiós devizák is gyengülni kezdtek.

„Az elmúlt napokban rendkívül bizonytalan volt a hazai deviza mozgása, a januárban indult, komoly erősödést hozó trend kifulladt” – vélekednek az MKB Bank közgazdászai. Hozzáteszik, az ilyenkor várható természetes korrekció, a görög adóssághelyzettel kapcsolatos kételyek és a hazai EU-IMF tárgyalások folyamatos későbbre tolódása mind a gyengülés felé mutat.

A további erősödéshez a várakozásoknál lényegesen kedvezőbb európai makrogazdasági adatok és az eurózóna adósságválságával kapcsolatos piaci várakozások határozott javulása lenne szükséges – írja Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond.

„A forint árfolyama az elmúlt napokban egyre inkább fordulós jeleket mutat” – vélte Árokszállási Zoltán , az Erste Bank közgazdásza. Szerdán az árfolyam még „leszúrt” az októberi, 288 forint körüli lokális mélypontig, onnan azonban elég gyorsan visszarántották a kurzust, azóta pedig a forint inkább gyengülést mutat.

„A technikai indikátorok alapján azt lehet mondani, hogy inkább gyengülés következhet a forint árfolyamában, semmint további erősödés” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.