BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállíthatatlan a dollár

A dollár szárnyalását és a részvényindexek zuhanását hozta annak a spekulációnak a felerősödése, hogy az amerikai Federal Reserve hamarosan kamatot fog emelni. Ma már 288 forintba is került egy dollár.

A zöldhasú új 12 éves csúcsra erősödött az euróval szemben, mindez pedig azt is jelenti, hogy a forint is évtizedes mélypontra zuhant a dollár ellenében. Az egyre dinamikusabban növekvő amerikai gazdaság és a javuló foglalkoztatottsági eredmények miatt erősödik a dollár, miközben az euró egyébként is gyengül az euróövezeti likviditásfokozó intézkedések miatt.

A Fed egyedül fogadja el az erősebb árfolyamot a nagy központi bankok közül a Bloomberg összeállítása szerint. A világ többi központi bankja csökkenti a kamatot és állampapírokat vásárol, hogy segítse a gazdasági növekedést, vagy azért, hogy gyengítse saját valutájának árfolyamát. A dollár az idei évben majdnem minden vezető devizával szemben erősödött, beleértve a japán jent, az angol fontot, a brazil reált és az eurót.

A világ nagy központi bankjai közül a Fed reagált a legerőteljesebben és a leghamarabb reagált a gazdasági válságra: alacsony, 2008 decembere óta 0,0-25 százalékos sávban maradó kamattal és soha nem látott kötvényvásárlási programmal segítette helyreállítani az USA gazdasági növekedését, hozzájárulva ahhoz, hogy a Standard & Poor’s 500 index értéke a 2009 márciusi mélypontjához képest megháromszorozódjon. Ez a dollár folyamatos és intenzív gyengülésével járt évekig, most azonban megfordult a széljárás.

Richard Fisher, a dallasi Fed kormányzója azt mondta, hogy el kell kezdeni emelni a kamatot, mielőtt elérik a teljes foglalkoztatottságot. (Janet Yellen, a Fed elnöke viszont azt jelezte, hogy szólnak a kamatciklus kezdete előtt, eddig azonban nem utalt erre a jegybank.)

A Bank of Japan pénzt nyomtat és az Európai Központi Bank is állampapírokat vásárol, a svájci jegybank negatív kamattal próbálkozik, Kína pedig csökkenti az irányadó rátát. Ebben a környezetben a Fed lehet az első jegybank, amelyik szigorítási ciklusba kezd, hiszen az USA gazdasága az erősödő dollár mellett is jól teljesít, azt is átvészelte, hogy a Fed tavaly teljesen leépítette a mennyiségi könnyítés, vagyis a kötvényvásárlási program harmadik körét.

A dollár szárnyalása miatt ma már 288 forintot is kellett érte adni, pedig egy évvel ezelőtt még csak 225 forintba került. A csúcshoz az is hozzájárult, hogy a forint esett az euróval szemben. Ebben az euró hanyatlása is szerepet játszott, de egy névtelenségét kérő forrásunk azt mondta, hogy egy nagybank londoni trédere egy belső levelezésben a forintra és a magyar kötvényekre nézve negatív tényezőként említette a magyar brókerbotrányt, ami nem volt jó hatással a piacra.

Az euró/dollár kurzus már 1,075-ös szinten áll, amire a tavaly nyári 1,35 feletti szintről erősödött a dollár (illetve gyengült az euró). Szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy paritásra vagy annak közelébe kerül az euró/dollár kurzus, ez pedig 300 feletti dollár/forintot eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.