BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérföldkőnél stabilizálódik a forint

Stabilizálódni látszik a 300-as mérföldkőnél az euró/forint kurzusa – vélekedett elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (297,50 – 301,50): Pénteken a nap vége felé 301 feletti legmagasabb, hétfőn meglehetősen illikvid körülmények között (Európa nagy része, valamint az USA is ünnepelt) 298,35-ös legalacsonyabb EUR/HUF árfolyamokkal kereskedtek. Ma reggel nagyjából e kettő érték között indul a kereskedés, stabilizálódni látszik a 300-as mérföldkőnél az euró/forint kurzusa. Pénteken a katalánok borzolták a kedélyeket azzal, hogy pénzügyi segítségért folyamodnának, mert nagy az esélye annak, hogy a kiadásokat nem fogják tudni fedezni helyi forrásokból.

A hétfői forinterősödés valószínűleg annak a reménynek tudható be, hogy Kína mesterséges növekedésösztönző lépéseket fog hamarosan bevezetni az európai adósságválság begyűrűződő hatásainak kivédésére. A külső stimulus segíthet tompítani vagy akár elkerülni a GDP zuhanórepülését, mely a nem kívánt „hard landing” szcenárió megvalósulását jelenthetné.

A mai hétkezdet erősödéssel kezdődik a piacnyitás után 299,30-ról 298,6 környékére került az árfolyam. Hasonló mértékben tudott javulni a korona, és a zloty árfolyama is az euróval szemben a reggel folyamán. Ma délután tartja az MNB a kamatdöntő ülését, az alapkamat várhatóan marad 7 százalékon, az viszont kérdéses, hogy Simor András és a Monetáris Tanács többi tagja hogyan látja az aktuális gazdasági folyamatokat hazánkra nézve.

EUR/USD (1,2500 – 1,2620): Nemcsak a spanyol kormány, illetve az egyes spanyol tartományok küszködnek anyagi gondokkal, hanem az ország bankrendszerén is kezdenek repedések mutatkozni. Az ingatlanlufit finanszírozó pénzintézetek több mint 300 milliárd eurót folyósítottak különféle ingatlanprojektekhez, amiből 184 milliárdnyi behajtása problémás, és csupán 123 milliárd euró visszafizetése tűnik problémamentesnek. A nagy ingatlanfejlesztő cégeket jellemzően már a bankok tulajdonolják, csakhogy a hitelezők a döglődő ingatlanpiacon nem tudják eladni a beragadt követeléseiket. A Moody’s hitelminősítő már lépett is a múlt héten, leminősítette az érintett bankokat, és könnyen lehet, hogy az EKB közbelépésére is szükség lesz.

Elképzelhető, hogy a közeljövőben Draghi úrék köldökzsinórja tud majd megfelelő likviditást biztosítani Spanyolországnak. Görögországban eközben sztrájkolnak az újságírók, így onnan alig érkezik újabb hír, talán ezzel is magyarázható, hogy nem esett (tartósan) a kritikus 1,25-ös szint alá az EUR/USD árfolyama. A dollár/forint keresztárfolyam 238-as szinttel kezdi a rövid hetet.

CHF/HUF (247,00 – 250,50): A piaci pletykák okozta színfolt az EUR/CHF árfolyamában már a múlté, visszatért a kereskedés az 1,2020 körüli szintekhez. Ráadásul az SNB is azt kommunikálta a minap, hogy kitart az árfolyamküszöb intézménye mellett, de nem tervezik a küszöb mértékének az emelését. Így hosszabb távon maradhat a 240 – 250 körüli CHF/HUF árfolyam, ha marad 290 – 300 közelében az euró / forint kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.