BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért zuhant be a forint? - Elemzés

A forint hirtelen gyengülni kezdett az euróval szemben, elérte a 277-es árfolyamot, miközben a régiós devizák nem gyengültek hasonló mértékben. A zloty 0,35, míg a forint 0,8 százalékos gyengülésben áll.

A forint reggel stabilan tartotta magát, 274,5 körül jegyezték az euróval szemben, majd hirtelen gyengülni kezdett: először a lélektani 275 fölé majd pillanatok alatt elérte a 277-es szintet fél 11 körül. Azóta korrigált a hazai deviza, 276,5 körül jegyzik az eurót a bankközi devizapiacon.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

„Különösebb hír nem volt csütörtök délelőtt” – mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a Világgazdaság Online-nak. Nem csak a forint gyengül, de a hazai deviza esik a legjobban – foglalta össze a délelőtt eseményeit a közgazdász.

„Az elmúlt nap újabb bejelentései is állhatnak a gyengülés mögött” – vélekedett. Szerdán kiderült: a válságadókat nem vezeti ki a kormány, 2012 után is maradnak.

Ez bizonytalanságot szül a piacon, az ilyenfajta intézkedéseket nem kedvelik a befektetők – szögezte le az elemző. „Minden lépés, amit tesz a kormány kettős hatással jár: tömi be a lyukakat a költségvetésben, közben rontja a növekedési potenciált” – mondta Kondrát.

Ha a különadók nem átmeneti jellegűek, akkor a cégek kevesebb munkahelyet teremtenek és nagyobb lehet az alkalmazkodás – mutatott rá a különadók negatív hatásaira az MKB vezető elemzője.

Kondrát Zsolt emlékeztetett Kopits György tegnapi nyilatkozatára is: „kormány olyan költségvetési számokkal számol, amelyek nem valósíthatók meg’”.

Az ilyen változásokat nem kedvelik a befektetők, a bejelentésekhez és a fejleményekhez viszonyítva „stabil volt a forint”. Kondrát Zsolt kiemelte: fokozatosan változnak a kilátások, a befektetők azt gondolhatják, hogy túl kockázatos a piac, ezért zárhatják pozícióikat. Ez a likviditás csökkenésével járhat, és ez nem csak a forintot érinti – húzta alá az elemző.

Az elmozdulás nem kicsit, 3 forintos változás következett be másfél óra alatt, de ez még nem feltétlenül vetíti előre azt, hogy tovább gyengül a nap folyamán a forint. „A 276-os szint egy komoly támasz” – mondta Kondrát. Ha 276 fölött zárja a forint a hetet az a gyengülés irányába mutat.

Az elemző emlékeztetett: október elején és két hete is 276 fölé került a hazai deviza. Véleménye szerint 277,6 körül van egy fontos szint, utána csak a 280 lenne a következő támasz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.