BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor érdemes nyaraláshoz eurót venni?

Érdemes végiggondolni az esetleges nyaralás lehetőségeit és hogy mikor érdemes az ahhoz szükséges eurót megvásárolni – ehhez ad tanácsokat az Equilor.

Az elmúlt években egyre többen kénytelenek szembesülni azzal, hogy a felerősödött árfolyammozgások miatt nem biztos, hogy érdemes az utolsó pillanatra hagyni a külföldi utazáshoz szükséges valuta megvásárlását, hanem amikor egy kedvező árfolyam adódik, akkor akár hónapokra előre is kifizetődő az euró, vagy dollár beszerzése. Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a mostani is egy ilyen pillanat lehet, ugyanis a korábbi látványos forintgyengülést követően az elmúlt napokban egyértelműen erősödött a hazai fizetőeszköz.

Bár korábban többször is megerősítették a szakértők, hogy a Magyarországon elkezdett megszorítások akár példaértékűek is lehetnek a hasonló gondokkal küzdő országok számára, ettől függetlenül az általános nyomás alól a forint sem tudott kibújni. Az áprilistól júniusig tartó időszak egyértelműen a forint gyengülését hozta és az árfolyam még a 290-es szintet is többször megközelítette. Ekkor nemcsak a sokat emlegetett devizahitelesek kezdtek el aggódni, hanem azok is, akik külföldi nyaralást terveztek és az ehhez szükséges valutát még nem szerezték be.

Nyilvánvaló, hogy a nyaraláshoz szükséges mennyiségű valuta esetében néhány forintos mozgások nem jelentenek akkora különbséget, hogy azzal a nyaralást tervezők érdemben foglalkozzanak, de amikor 270-ről 290-re mozdul az árfolyam az már jelentős eltérést okozhat a nyaralás végösszegénél.

Egy 4 tagú család átlagos költekezésit figyelve kb. 500 euróval számolhatunk egy egyhetes nyaralást, aminél a 20 forintos elmozdulás már 10 ezer forintkülönbséget, vagyis majdnem 10 százalékos drágulást jelent. A napokban újra 280 alá került a forint árfolyama az euróval szemben. De meddig tartható fenn a magyar deviza lendülete? Buró Szilárd szerint a nyári likviditás hiánya, és a csendesebb piac elősegíti, hogy rövid ideig ez még így maradjon, ugyanakkor középtávon a további lendületes erősödésre kicsi az esély. S mint az mindig is jellemző volt ezekre a területekre, a rossz hírekre sokkal gyorsabban és többet mozdulnak az árfolyamok, mint a jó hírekre.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint aki még nem vette meg a nyaraláshoz szükséges valutáját, annak érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználni, mivel annak ellenére, hogy van rá némi esély, hogy a 270-es szintet is megközelítsük a következő hetekben, a veszélye annak nagyobb, hogy az árfolyam újra 285 közelébe kerüljön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.