BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kecsegtet sok jóval a jövő a frankhiteleseknek

A svájci fundamentumok igen stabilak: a növekedési kilátások is javultak. A növekvő infláció hatására a jegybank kamatot emelhet ebben az évben, mely tovább erősítheti a frankot.

Miközben a forint viszonylag stabil maradt szerdán az euróval szemben, és a régiós devizák sem mutattak nagy mozgást a svájci frank elkezdett drágulni.

A forint csak minimálisan gyengült: 272,55-ös záróárfolyamról 272,75-ig az euró ellenében.

A svájci infláció 0,4 százalékos havi alapon, és egy év alatt átlagosan 0,5 százalékos drágulást mértek – közölte a statisztikai hivatal. Az infláció emelkedése meghaladta a várakozásokat, így a svájci kamatemelési várakozások felerősödhettek.

Közben az erős svájci frank sem rengette meg a gazdaságot. A KOF svájci kutatóintézet szerint 2 százalékkal növekedhet ebben az évben a gazdaság. A korábbi 1,7 százalékos növekedési prognózisukat módosították felfelé – írja a Bloomberg. Jövőre sem lassul a gazdaság: 1,9 százalék a várható bővülési ütem.

Ezen események hatására – és az euróövezeti félelmek felerősödésére – az euró elveszítette az 1,3-as árfolyamot az alpesi deviza ellenében, és egészen 1,29-ig süllyedt a jegyzés.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A frank így forintban kifejezve a reggeli 209,5-ös kurzusról 211,4-ig emelkedett délutánra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.