BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem örülhettünk sokáig a 230 forint alatti franknak

Sem a tegnap közölt vártnál jobb büdzsé adat, sem a ma reggeli masszív külker többlet nem hatott támogatólag az árfolyamra – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank szakértője.

EUR/HUF (276,25 – 279,25): A tegnapi gyengülés ma reggel, a dollár erősödésével párhuzamosan lassabb ütemben folytatódhat tovább. Ennek oka már nem csak a tegnapelőtti erősödés profitrealizálásra emlékeztető mozgása, hanem a nemzetközi hangulat enyhe romlása is. A zlotyval párhuzamosan gyengül a forint, de risk averzió emelkedésével általában jellemző a kockázatosabb eszközárak korrekciója.

Sem a tegnap közölt vártnál jobb büdzsé adat, sem a ma reggeli masszív külker többlet nem hatott támogatólag az árfolyamra, így továbbra is érvényes, hogy a rossz nemzetközi hangulatot még a kedvező hazai hírek sem tudják ellentételezni. 278-ra gyengülve indul a nap, jelentősebb makroadat híján marad a hangulat alapú kereskedés, és főleg az eurózóna ügyeinek alakulása lesz meghatározó.

EUR/USD (1,2320 – 1,2440): A hét eleji, pozitív görög hírek hatása lassan tovaszáll, sőt az újabb fejlemények már inkább negatívak. Piaci pletykák szerint az IMF a finanszírozás leállítását fontolgatja, mivel a reformok a görögöknél nem olyan ütemben folynak, ahogy azt tervezték, így az államadóság fenntartható szintre csökkentése is veszélybe került. Ha ezt tényleg meglépi az IMF, akkor a teljes görög számlát az eurózóna tagjainak, illetve az EKB-nak kellene állnia. Ha az IMF álláspontja helytálló, akkor egy feneketlen kút képe jelenhet meg szemeink előtt. Egy ilyen helyzetben az eurózóna tagországok megosztott álláspontja könnyen elvezethet a görög exithez.

Az olasz GDP tovább csökkent, és bár egy újabb 4,5 milliárdos megszorítást fogadott el a parlament, ez nem hatott a piacokra. Az euró a fentiek hatására 60 pontot korrigált az 1,24 feletti szintekről. A mai napon piacmozgató adatok híján mindenki a további hírekre vár.

CHF/HUF (229,50 – 232,00): Nem örülhettünk sokáig a 230 alatti svájci árfolyamnak, a forint gyengülésével párhuzamosan 231-ig gyengült a kurzus. Az árfolyammozgást továbbra is az EURHUF kereszt teljesítménye alakítja, mivel EURCHF vonatkozásában teljes az állóvíz a megszokott 1,2010 környékén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.