BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvad a forint előnye, de még mindig a csúcs közelében

A hazai deviza megközelítette a nyáron kialakult sáv alját, benézett a 276-os szint alá: hiteles gazdaságpolitika segítheti a forint további erősödését.

A forint folyamatosan erősödött az elmúlt napokban a vezető devizákkal szemben: elsősorban a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően, de a hazai fundamentumokban bekövetkezett változás is közrejátszott.

A napon belüli erősödési hullám megállt, némileg korrigált a forint az euróval szemben, pillanatnyilag 276 feletti árfolyam jellemző: 276,05 forint az euró ára. A legerősebb napon belüli szint 275,5 volt, mely 4 havi csúcs közeli állapot.

Az euró délelőtti erősödése megállt a frankkal szemben: 1,326-ról 1,334-ig erősödött a közös európai fizetőeszköz, majd 1,329-re esett vissza. A frankért 208 egységet kell adni jelenleg a hazai devizából.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

12 óra előtt

A forint 276 alá erősödött az euróval szemben, mely közel 4 havi csúcsot jelent. A közös európai devizáért jelenleg 275,9 forintot kell adni. A svájci frank 207,6 forint.

„Elsősorban a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető a forint erősödése” – mondta Németh Dávid az ING szakértője. Hozzátette: „a dollár gyengülése is segíti a forinterősödést.”

Az Írországgal kapcsolatos félelmek nem gyűrűztek át, úgy tűnik, hogy a piac kivár. A kormány ígéretét, hogy 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt örömmel fogadta a piac.

„A 275-ös szint nagyon fontos technikai szempontból”, az ellenállás körül megállhat az erősödés – mondta Németh Dávid. „A szint megfoghatja az erősödést”. Ez nem azt jelenti, hogy nem mehet el 274,2-274,3-ig az árfolyam – tette hozzá.

A hiteles 2011-es költségvetés segítheti a forintot is: ha teljesíthető növekedési pálya, és nem túltervezett adóbevételek illetve alultervezett kiadások szerepelnek benne. A hitelminősítők is a költségvetés fényében nyilatkoznak újra Magyarországról – fejtette ki a szakértő. „Felminősítés nem várható, de a negatív kilátást stabilra változtathatják.”

10 óra után

A magyar fizetőeszköz az elmúlt időszakban jól teljesít a vezető devizákhoz képest, melyhez hozzájárul az is, hogy a frank erősödési hulláma megtörni látszik az euróval szemben.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) legutóbbi kamatdöntésén világossá tette: mindent megtesz a defláció ellen, így a svájci frank további erősödését is megakadályozhatja.

A magyar megítélés is megváltozott: a kormány elkötelezte magát a szigorú fiskális politika, így a 2011-es 3 százalékos deficit mellett.
A svájci frankot 208 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon, az euró is egyre olcsóbb: a hazai deviza halad a 276-os árfolyam felé.
Elemzők a 276-291 körüli sávot jelölték meg az euróval szemben, melyben mozgott a forint az elmúlt hónapokban: a forint a sáv aljához közeledik.
A dollárt 203 forinton jegyzik, melyre a tegnap esti 203,8 forint körüli árfolyamról erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.