BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci frank – Fordul a kocka?

A svájci frank meredeken erősödött az elmúlt hónapokban a vezető devizákkal szemben, mert egyre fokozódtak a globális kilábalással, illetve az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak, és augusztus 9-én közel került a paritáshoz az euró ellenében. Innen azonban gyengülni kezdett az alpesi deviza, amely jórészt a svájci jegybank jelzéseinek és a frank esetleges árfolyamrögzítésének köszönhető.

A svájci frank a múlt hét elején még 272,624-es árfolyamon állított be történelmi csúcsot a forinttal szemben, és közel került a paritáshoz a közös európai fizetőeszköz ellenében, 1,00749-es árfolyamon. Ez kevesebb, mint egy százalékot jelentett a paritástól.

Az előző hét második felében megfordult a piaci környezet, amelyet két tényező alakított. Egyrészt, az a félelem gyengítette az alpesi valutát, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) az euróhoz kötheti az árfolyam alakulását. Thomas Jordan, az SNB alelnöke csütörtökön utalást tett arra, hogy ideiglenesen rögzíthetik a frank árfolyamát az euróhoz. Ennek hatására intenzív frankgyengülés következett be.

Másrészt, egyre javult a nemzetközi piaci környezet, amely nem kedvez a menedékdevizának tekintett svájci franknak. Az európai vezető tőzsdeindexek augusztus 11-e óta emelkedni tudnak, ekkor következett be némi fellélegzés a napok óta tartó mélyrepülésben. Egyértelmű fellélegzésről azonban nem lehetett beszélni, ugyanis az amerikai részvényindexek hektikusan mozogtak. Ezért inkább a svájci jegybank verbális interveniálása okozott intenzív frankgyengülést.

Hétvégén a SonntagsZeitung című újság arról írt, hogy a kormány és a központi bank „intenzív” tárgyalásokat folytat a frank a frank erősödése ellen, és célárfolyamot is meghatározhatnak. A lap szerint a tervek már készen állnak, és a következő napokban be is jelenthetik azokat.

A svájci frank múlt szerdán még 1,03-as szinten zárt az euróval szemben, ám hétfőn már 1,14 felett is járt a jegyzés. Ennek hatására a frank/forint keresztárfolyam 240-es kurzus alá került. A lap információi szerint az SNB 1,1 szint felett határozná meg első körben az intervenciós küszöböt az euróval szemben.

„A piac már látja a lehetőséget, hogy az SNB-nek van egy terve, és ez idegessé teszi az embereket a svájci frank kapcsán” – mondta Manuel Olivier, az UBS devizastratégája a Reuters tudósítása szerint. A spekuláció szerint 1,2-es euró/frank a jegybank célja, de az SNB nem említett szintet, ezért meg kell várnunk a szerdai kormányülést – tette hozzá.

A Bloomberg emlékeztet, hogy az  SNB 15 hónapon keresztül próbálta megakadályozni a svájci frank erősödést 2010 közepéig, azonban rekordveszteséget szenvedett el emiatt a múlt évben, mintegy 21 milliárd frankot.

Lukas Gaehwiler, az UBS AG Svájcért felelős vezére szerint most nagyobb esélye van az SNB-nek a sikerre. A politikai döntéshozók készek lehetnek több száz milliárd frankot költeni, vagy még ennél is többet – emelte ki.

Ursina Kubli, a Sarasin Bank közgazdásza szerint a jegybank ódzkodik a devizapiaci beavatkozásoktól, mivel azok nem voltak túlságosan sikeresek az elmúlt időszakban. Mégis, a frank egyre közelebb kerül a paritáshoz, sok intézkedése reálisabbá válik – teszi hozz.

Emlékezetes, az SNB hosszú idő után először két héttel ezelőtt lépett közbe, és szállította le az irányadó kamatszintet 0-0,75 százalékos sávból, 0,25 százalékos célról 0-0,25 százalék közé, nulla céllal. Emellett likviditásfokozó intézkedéseket jelentett be a központi bank. A jegybank ezzel csak ideiglenesen tudta gyengíteni a frankot, komolyabb áttörést az hozott, amikor az esetleges euróhoz való rögzítésről beszéltek. Ez jelentős idegességet okozott a piaci szereplők körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.