BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci Jegybank - "Nem igazán sikerült megváltani a világot"

Rövid ideig bizakodó hangulat volt érzékelhető ma reggel, abból kiindulva, hogy 270 alatt, 269,50 körül kezdte a napot az euró/forint árfolyama – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Ma a Svájci Nemzeti Bank (SNB) okozott kisebb „riadalmat” azzal, hogy nem jelentették be a frank árfolyamának euróhoz való rögzítését.

A Raiffeisen Bank közgazdászai emlékeztetnek: a magyar gazdaság a második negyedévben stagnált. Bár ez bőven elmarad a várakozásoktól, az elmúlt napok hírei után nem olyan nagy meglepetés. A külső környezet egyértelmű rosszabb, mint amire számítani lehetett, az eurózóna GDP-je is elmaradt a várakozásoktól.

„Bár a forint reakciója alapján a befektetők nem értékelik kiemelkedően rossznak a számokat, sőt a kötvénypiaci aukció extrém sikeres volt, véleményünk szerint kis nyomás alá helyezheti a magyar eszközöket az elkövetkező napokban a rossz hír” – emelik ki heti elemzésükben.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a tervnek megfelelően, 40 milliárd forintnyi három hónap lejáratú diszkont-kincstárjegyet értékesített kedden. Az átlagos hozamszint 5,7 százalékon alakult, amely jóval alulmúlja a múlt heti aukción kialakult 5,98 százalékos szintet; ez 28 bázispontos csökkentést jelent. Az elsődleges forgalmazók 193 milliárd forintnyi állampapírra jelentkeztek be, szemben a múlt heti 85,7 milliárd forintos vételi szándékkal. A túljegyzés 4,825-szörös szinten alakult.

„Nem véletlen, hogy Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart az "euróválság költségvetési hatásairól". A növekedési prognózisokat és így a várakozásokat az adóbevételekről mindenképpen felül kell vizsgálni; Kármán András államtitkár szerint nagyjából 90 milliárddal maradhatnak el a bevételek” – emelik ki a Raiffeisen közgazdászai a GDP-adat kapcsán.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza felidézi, tegnap 271 feletti szintekről egészen 269-ig szúrt le a kurzus, de a Sarkozy-Merkel sajtótájékoztató némileg kiábrándította a befektetőket, így 270,50-ig szökkent fel az árfolyam. A forint tehát jól tartotta magát annak ellenére, hogy a GDP növekedés a németeknél, és itthon is jóval a várakozások alatt maradtak.

Aztán jött a Svájci Nemzeti Bank (SNB) bejelentése, ami „meglehetősen kiábrándította a piaci szereplőket. A kereskedők arra számítottak, hogy a frank árfolyamát valamilyen formában az euróhoz kötik, vagy lesz valamilyen árfolyamküszöb, de ilyenről szó sem esett”. Ennek hatására „a globális devizapiac kockázatkerülő üzemmódba kapcsolt, erősödött a frankon kívül a dollár, és a jen is. Az euró/forint hegymenetbe kezdett, 269,50-ről 272 fölé ugrott az árfolyam”.

„Nem igazán sikerült megváltani a világot: a német kancellár és a francia államfő találkozója nem tudta megnyugtatni a piacokat, mert ugyan lesz koordinált pénzügyi különadó, közös, összehangolt francia-német társasági adó, de nem foglalkoznak a közeljövőben a közös eurózónás kötvénykibocsátás elindításával” – írja Karsai, hozzátéve, egyelőre nem kívánja a két EU-s nagyhatalom bővíteni az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz nevezetű adósmentő alap kasszáját sem.

Az euró/dollár árfolyama nem reagált túl nagymértékben sem a Merkel-Sarkozy találkozóra, sem pedig a vérszegény SNB akciótervre, 1,4325 és 1,4480 között ingázott az árfolyam tegnap késő délutántól ma reggelig – emeli ki az elemző.

Az Erste Bank elemzői azt írják, az SNB reggeli közleményében továbbra is csak arról beszélt, hogy tovább növeli a svájci frank likviditását, de egyelőre nem tett említést az árfolyamrögzítésről. Megjegyezte azonban, hogy továbbra is „masszívan túlértékeltnek” tartja az alpesi devizát, és ha kell, kész újabb intézkedéseket hozni.

„A piac negatívan fogadta a hírt és a frank erősödni kezdett, azonban később némi gyengülést mutatott a helvét fizetőeszköz, azaz a bejelentésnek egyelőre nem volt katasztrofális hatása. A mai napon a svájci kormány is tehet valamilyen bejelentést arról, hogy hogyan szeretné kezelni a frank erősödése miatti negatív gazdasági hatásokat” – húzzák alá az Erste elemzői.

Karsai Péter szerint nem volt „bevállalós” a Svájci Nemzeti Bank, nem lépték meg az árfolyamrögzítést, sem az intervenciót, csupán további likviditásbővítést, kötvény-visszavásárlást és devizaswap ügyleteket kommunikáltak.

Egy percre segített a svájci jegybank, de még nem is lőtt igazából

„Az SNB nem lőtte el az összes töltényét - kivárnak, hogy a jelenlegi bejelentés mire lesz elég. Egyelőre úgy tűnik nem sokra, a frank/forint árfolyam ugyanis 234-ről 242-ig rakétázott, az euró/frank árfolyam pedig 1,1250 alá esett. Ha ismét megközelíti a paritást a kurzus, akkor újból felmerülhetnek addicionális (markánsabb) lépések” – zárja kommentárját Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.