BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadesésben a forint - Mi lehet az oka?

Barcza György és Suppan Gergely kommentálja az elmúlt nap és a ma reggeli forintesést. Az MNB rosszabb kilátásokat jósol, a W-alakú recesszió aggodalomra ad okot, főleg az eladósodott országoknak.

A hazai fizetőeszköz tegnapi gyengülési hulláma ma reggel is folytatódott, 282,5-os szintről 284,5-ig gyengült délelőtt, jelenleg 285 forint körül jegyzik az eurót a bankközi devizapiacon.

Barcza György, a K&H vezető elemzője azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi gazdaság kilábalása lassulhat, illetve a W-alakú forgatókönyv miatti aggodalom is közrejátszhat a gyengélkedésben. „A W-alakú recesszió, mint lehetőség nem kedvez az eladósodott országoknak” – mondta Barcza.
Az elemző szerint nem az MNB kamatdöntése illetve indoklása játszhatott szerepet tegnap a forint gyengülésében, ugyanis az első hullám 9-10 óra körül volt, amikor elkezdtek kereskedni, a második délután 3-4-kor, az amerikai piacnyitás után. Az elemző szerint a 285-ös szint erős támasz, utána 288-ig gyengülhet a forint.

Friss, piaci adatok itt találhatók

Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője azt mondta, hogy „Simor András sajtótájékoztatója után kezdett el gyengülni a forint”, hozzátette, hogy növekedtek az inflációs kilátások és a jegybank rontotta prognózisait. „Simor arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs megállapodás az IMF-fel.” Az MNB elnökének szavai verbális üzenetet jelenthettek a kormánynak. A mai gyengülésre úgy reagált, hogy a tőzsdékkel együtt esett a forint.
Az eurózóna beszerzési menedzserindexe lassult, de Suppan Gergely nem tartja indokoltnak a forint gyengülését, „a kilátások még így is jók”.
Az elemző arra a kérdésre, hogy a jegybank vajon beavatkozhat-e azt mondta, hogy az MNB napi árfolyammozgásra nem lő.

Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint lehet, hogy pozíciózárások történtek. „Azon sem lepődnék meg, ha tovább gyengülne a forint” – nyilatkozta az elemző.

A svájci frank euró árfolyam véleménye szerint erősen menedzselt árfolyam, 2009-ben az SNB folyamatosan ott állt a deviza mögött.

Az alpesi ország valutájával szemben a forint délutánra szintén komolyan gyengült, már a 218-as szinten ostromolja. Bővebben itt

A forint úgy tűnik, hogy a régiós devizákkal összehasonlítva meredekebben gyengül, sőt, a lengyel zloty pluszban tartózkodik az euróval szemben a mai nap folyamán. A grafikon azt mutatja, hogy a forint a legsérülékenyebb deviza a régióból. A mozgás sokkal nagyobb volatilitást mutat, mint a régiós devizáknál.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a forint továbbra is nyomás alatt marad, miután a jegybank tegnap negatív makro kilátásokról számolt be. A külföldi szakemberek véleménye itt olvasható: Háromhetes mélypont - Nyomás alatt marad a forint

A cseh korona erősödik - Magyarországon a bizonytalanság az úr

Az Equilor elemzője szerint az új cseh kormány által bejelentett intézkedések táplálják a korona erősödését. Magyarországhoz hasonlóan azonban az export is húzza a növekedést, amit a korona várható 4 százalék körüli erősödése nem fog megtörni.Csehországban az elmúlt évben 5,9 százalékos volt az államháztartás hiánya, a prognózisok szerint 2013-ra érhetik a 3 százalékos határt. A piacon is folyamatos csökkenéssel kalkulálnak - írta az Equilor a Facebookon.

Búró Szilárd a Gazdasági Rádiónak elmondta, hogy a cseh export esetében – a magyarhoz hasonlóan – jelentős felfutás figyelhető meg. Egy magasabb koronaárszint ugyanakkor várhatóan nem fogja visszavetni jelentősen a kivitelt – tette hozzá az elemző. Az Equilor elemzője elmondta, hogy Magyarországon még továbbra is a bizonytalanság a „nagyobb úr”. A kormány minden jel szerint kivár az önkormányzati választásokig azzal, hogy a komolyabb intézkedéseket bejelentse. Ez az oka annak, hogy a magyar megítélés kevésbé optimista, mint a cseh. 

A forint folyamatosan zuhan, a Bloombergen az olvasható, hogy az elmúlt 5 nap legrosszabbul teljesítő devizája.

Devizakörkép

Kilencéves mélyponton az euró a spekulánsok miatt

A dollár ma tizenöt éves mélypontra csúszott a jennel szemben, miután a befektetők tömegével vásárolják a menedékként funkcionáló devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.