BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalt a forint

A forint meredeken erősödött csütörtökön az euróval szemben a kockázatvállalási hajlandóság javulásával párhuzamosan. A kedvező nemzetközi környezetben az is segíthetett a hazai devizának, hogy az EKB a várakozásokkal összhangban, történelmi mélypontra csökkentette a kamatot. A kamatvágás miatt növekedett a forint kamatelőnye.

A reggeli 299 közeli árfolyamról késő estére 296 alá került az euró/forint kurzus. A régiós devizák erősödtek az euróval szemben csütörtökön.

Délután az Európai Központi Bank 25 bázisponttal, 0,5 százalékra vágta az irányadó kamatszintet. A jegybank az elemzői várakozásokkal összhangban hozta meg a kamatdöntést, és Mario Draghi, az EKB elnöke sajtótájékoztatón további lépésekről is beszélt.

Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón jelezte: a kormányzótanácsán belül erős konszenzus volt a kamatcsökkentés mellett. A kamatcsökkentés mellett kiálló tagok körében nagyon erős konszenzus volt arról, hogy 25 bázisponttal kell mérsékelni az alapkamatot - tette hozzá.

Mario Draghi a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy az EKB tárgyalásokat kezdeményez eszközfedezetű értékpapírok esetleges vásárlásáról. Az EKB elnöke ugyanakkor leszögezte, hogy nagyon kezdetleges állapotban vannak az erről szóló tárgyalások.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államokkal szemben az európai piacon a hitelezés 80 százaléka a bankrendszeren keresztül történik, és csak kis része a tőkepiacok révén. Ráadásul, az EKB nem léphet kormányok helyett, nem tisztíthatja meg a bankok helyett hitelportfoliójukat és nem finanszírozhat kormányokat - tette hozzá.

Az EKB ilyen helyzetben csak néhány hitelfajtába tud beszállni, így a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelekbe, illetve egyes lakossági jelzáloghitelekbe. "Kérdés, hogy miként lehet becsomagolni ezeket a hiteleket, hogy piaci árfolyamuk legyen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért tárgyalnak majd az Európai Beruházási Bankkal, amelynek tapasztalata van ebben.

Az euró Mario Draghi szavaira gyengült a vezető devizákkal szemben. A kamatdöntés után 0,32 közeli árfolyamról késő estére 1,305-re esett a kurzus.

Az euró lejtmenete összefügg azzal, hogy Mario Draghi egy kérdésre válaszolva azt mondta, technikailag készen állnak arra, hogy az egynapos, 0 százalékon álló betéti kamatot a negatív tartományba csökkentsék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.