BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remek ez a nap: Kenterbe verte a régiós devizákat a forint

Az eurót 265 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon, így a svájci frank is olcsóbb lett: 205 alá került a kurzus.

18 óra előtt

A forint veszített délelőtti lendületéből, de tartotta előnyét a közös európai devizával szemben. Az eurót 265 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon, közben a svájci frank is a lélektani 205 forintos szint alatt áll.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A kedvező nemzetközi befektetői környezet egész nap kitartott, közben a forint árfolyamát a kedvező hazai fundamentumok is támogathatták.

Búzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy a befektetők "nagyon pozitívan fogadták" a Széll Kálmán-terv részleteit.

12 óra után

A forint nem tudott tovább erősödni az euróval szemben, a 264-es szint áttörése után visszakanyarodott, és 264-264,5-ös árfolyam között jegyzik délután. Közben a svájci frank ára 204 forint körül mozog. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is kedvező, a régiós devizák azonban nem tudtak felzárkózni a forint remek teljesítményéhez.

Fél 12 körül

A forint azután kezdett el erősödni miután kiderült, „Magyarország nem sieti el további devizakötvények kibocsátását” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. Ha közben javul a megítélésünk, az még kedvező is lehet, jobb feltételek lehetnek az eladáshoz – húzta alá az elemző.

A piac nem is értette, hogy miért sietnénk el a dollárkötvények kibocsátást, amikor az éves terv háromnegyedét már teljesítettük – tette hozzá.

Suppan Gergely kiemelte, hogy a konvergencia program megítélése kedvező, és „sziklaszilárd” a kormány szándéka. „A redisztribúciós ráta csökken, így a konvergencia program javítja a versenyképességünket is” – húzat alá.

Az euró 264 forintba kerül, a svájci frankot 204 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon.

Az év második felében talán el is tűnhet Magyarország államadósságának negatív kilátása a hitelminősítőknél – mondta Suppan, hozzátéve, hogy talán jövőre felminősítés is elképzelhető.

Mint ismert, Magyarország hitelbesorolása a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél, negatív kilátással.

A Széll Klámán-terv „keynesi”, vagyis a kereslet csökkenését okozó hatását ellensúlyozza a bizalom erősödéséből fakadó kamatok csökkenése, és a forint erősödése javítja a devizaadósok helyzetét is – magyarázta Suppan. Ez javítja a bankok portfólióját, és „forrás szabadul fel” a pénzintézeteknél – tette hozzá.

„A forint felülteljesítő volt az elmúlt hónapokban” a régiós devizákhoz képest, és ez talán „meg is maradhat” – emelte ki a közgazdász. Lengyelországnak például nincs költségvetési konszolidációs terve – tette hozzá.

Fél 11 után

Az eurót 265, a svájci frankot 205 forint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon. Az alpesi devizával szembeni erősödés a forint újabb lendületének köszönhető.

A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, a vezető európai tőzsdeindexek jelentő erősödéssel kezdték a napot. A régiós devizák azonban nem tudtak lendületet venni, stagnálást mutatnak az euróval szemben.

A 266 forintos záróárfolyamról 264,5-ös szintre erősödött a hazai deviza délelőtt. A forint 0,5 százalékot erősödött napon belül a közös európai deviza ellenében.

A svájci frank árfolyama ennek következtében 206 forintos szintről 204,5 forintra mérséklődött.

A forint erejét a nemzetközi háttér mellett támogatja az MNB jegybanki kamatszintje és a kormány konvergencia programja. A kormány ugyanis leszögezte, elkötelezett, hogy tartsa a költségvetési célokat, és kész további intézkedéseket tenni, amennyiben szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.