BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiszavirág életű volt a frank gyengülése

Két és fél hónapos hibernált állapota után, kimoccant az 1,2010 -1,2020 közötti szűk sávból az árfolyam, egészen 1,2076-ig szökkent fel a kurzus. A tiszavirág életű frankgyengülés oka egy piaci pletyka volt, miszerint Svájc a külföldi betétesek betétjeit megadóztatná – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (297,50 – 301,50): Már harmadik napja 300 feletti szinteken indul a reggeli kereskedés, tartósnak mutatkozik a rossz hangulat, most épp az általános görög félelmek mellett Kínából érkeztek olyan hírek, amelyek a pesszimista napkezdetet indokolják. A világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező nagyhatalom fontosabb bankjai terv alatti hitelezésről számoltak be.

A kínai kormány 2012-es hitelkihelyezési terve 8-8,5 ezer milliárd jüan volt, de ezzel szemben az eddigi jelentések csupán 7 ezer milliárd jüan értékű kihelyezést jósolnak. Az adat azt vetíti előre, hogy tovább fog zsugorodni a kínai, 8,1 százalékos GDP növekedés - ami egyébként európai szemmel szédületes tempójú –, viszont amennyiben csökken a kínai kibocsátás üteme, az tovább mélyülő európai recessziót vetít előre. Ez pedig az amúgy is gondban lévő PIIGS országokat sújtja majd leginkább. Ma nem számítunk fontosabb makroadat bejelentésekre, az eddig megszokott módon a görög, illetve spanyol hírek fogják az árfolyammozgásokat dominálni.

EUR/USD (1,2510 – 1,2640): A csütörtöki uniós PMI és a német IFOindex számai is csalódást keltőek lettek, így a makroadatok, statisztikai mutatók sem segítették az eurót tegnap. Az EUR/USD árfolyama csak 1,26-ig tudott korrigálni tegnap, de ma már ismét az 1,25-ös szint felé vette az irányt a kurzus. A legutóbbi görög közvéleménykutatások eredményei nem változtak, maradt a fej-fej melletti küzdelem az első helyért az Új Demokrácia és a Sziriza párt között. A közös eurokötvény kibocsátás ügyében mintha előrelépés történne: úgy tűnik, hogy a németek kezdenek bizonyos feltételek mellett felpuhulni ebben a témában, legalábbis Mario Monti, olasz miniszterelnök szerint. Monti úr szerint az egységes Európa Németország érdeke is, ezért szerinte hamarosan létrejöhet a közös kötvénykibocsátás. A dollár/forint árfolyama ma reggel 238 - 240 között mozgott, és ebbe a sávba várható a nap hátralevő részében is.

CHF/HUF (248,00 – 251,50): Végre történt egy kis változás az EUR/CHF árfolyamában. Két és fél hónapos hibernált állapota után, kimoccant az 1,2010 -1,2020 közötti szűk sávból az árfolyam, egészen 1,2076-ig szökkent fel a kurzus. A tiszavirág életű frankgyengülés oka egy piaci pletyka volt, miszerint Svájc a külföldi betétesek betétjeit megadóztatná. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy csak a görögök betétjét sarcolnák meg, tehát szó sincsen általános adóztatásról. A CHF/HUF árfolyama így a tegnapi napon belül 251,6-ról 247-ig esett, majd 248-250 között stabilizálódott. Ma a 249 körüli árfolyam tűnik valószínűnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.