BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyal a forint

Tetszenek a befektetőknek a választási eredmények, egyebek között ezért erősödik a forint – állítják a szakemberek. „Úgy látszik, meglesz a Fidesz kétharmados többsége, ami szükséges bizonyos reformok meghozatalához, például az önkormányzati rendszer újragondolásához” – mondja Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője. A hazai fizetőeszköz a hét eleje óta folyamatosan javul, tegnap is tovább erősödött az euróval szemben, délután már kevesebb mint 263 forintba került a közös uniós fizetőeszköz egysége a devizapiacon.

Március közepén már járt hasonló szinten a forint, azt megelőzően viszont utoljára 2008 decemberében volt a mostanihoz hasonlóan olcsó az euró. A dollárhoz és a svájci frankhoz képest is erősödött tegnap a forint, az amerikai valuta egységára 193, az alpesi fizetőeszközé 183 forint környékére ereszkedett.

A választási eredményeken túl a nemzetközi események is kedvezően hatnak nemzeti valutánkra. A hétvégén eldőlt: az

Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hajlandó megmenteni a súlyos államadóssággal küzdő Görögországot, ez szintén javította a forint helyzetét. Ez az esemény egyéként az egész régiót pozitívan érintette, a zloty is erősödött már tegnap, annak ellenére, hogy szakértők szerint a hét végi repülőszerencsétlenség, amelyben a lengyel államfő, Lech Kaczynski és a jegybankelnök, Slawomir Skrzypek is életét vesztette, inkább negatív hatással lehet a lengyel valutára. (A balesetnél egyébként lényegesen nagyobb mértékben gyengítette a zlotyt, hogy a lengyel központi bank múlt pénteken interveniált a devizapiacokon, mivel túlságosan erősnek találta a valutát.) További tartós erősödésre a forint piacán egyelőre nem számítanak a szakemberek. A világban azonban tombol az optimizmus, így átmenetileg tovább izmosodhat a hazai fizetőeszköz. „A 260 forint/eurós szint nagy kérdés. Ha ez alá süllyed az árfolyam, bekövetkezhet egy komolyabb erősödés” – mondja Szántó András, az Equilor devizaüzletágának igazgatója. A gazdaságnak viszont a szakember szerint ennél gyengébb, az euróval szemben a 280–285-ös szinten álló forintra lenne szüksége. Ez az árfolyam segítené az exportőröket, az ennél gyengébb forint viszont megint csak nem lenne jó a devizahitelesek miatt. Árokszállási szerint a jelenlegi szinteknél erősebb forint már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára is túlzó lehet.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha a forint továbbra is a mostanihoz hasonlóan erős marad, az MNB monetáris tanácsa tovább csökkentheti az alapkamatot. Az április és május végi kamatdöntő ülésen további 25-25 bázispontos enyhítés várható, így nyárra 5 százalékosra süllyedhet az irányadó ráta. Ha pedig a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandósága továbbra is magas marad, az év végéig további vágások is lehetségesek. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.