BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyal a forint

A forint tovább erősödött a vezető devizákkal szemben kedden délelőtt. A reggeli 295 feletti szintekről 293 közelébe kapaszkodott a hazai deviza az euró ellenében. A múlt hét elején még jóval a 300-as szint felett álltak a jegyzések.

A nemzetközi befektetői környezet javulását, így a kockázatvállalási hajlandóság erősödését hozta az Európai Unió vezetőinek hétfő esti találkozója. Magyarország is csatlakozott a szerződéshez, amely az euróövezet fiskális unióvá válásának első komoly lépése lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn késő este azt mondta a befejeződött csúcstalálkozót követően, a döntések azt mutatják, hogy az unióban gazdaságpolitikai váltás figyelhető meg, amelynek jegyében előtérbe kerül a növekedés ösztönzése és a munkahelyteremtés.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kitért arra: Magyarország azért hajlandó csatlakozni a szerződéshez, mert a magyar diplomáciának a szerződés részleteinek kimunkálása során sikerült elfogadtatnia a Budapest számára kedvező szabályozást. Így a szerződés jogi következményei a csatlakozó, nem euróövezeti országokra nézve csak az eurózónába való belépéstől fogva lépnek életbe. Emellett a szerződés nem tesz utalást a Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár által korábban felvetett "euró plusz" intézkedéscsomagra, amelynek elemei közül az adóharmonizáció Magyarország számára elfogadhatatlan lett volna.

Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács elnöke bejelentette azt is, hogy a szerződést a következő uniós csúcstalálkozón, márciusban aláírják.

Jóváhagyták a mostani csúcsértekezleten azt a szerződést is, amely az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozásáról rendelkezik. A mechanizmus - a hasonló célokat szolgáló ideiglenes eszközzel (EFSF) eleinte párhuzamosan - idén júliusban kezdi meg működését, várhatóan 500 milliárd eurós hitelezési és garanciakerettel. 

Van Rompuy és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozó után azt hangoztatták, hogy a hétfőn született döntések tovább erősítik a bizalmat az uniós országok gazdaságaiban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.