BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet ütötte tegnap a forintot

A hazai deviza 1 forintot gyengült, miután Jean-Claude Trichet csütörtökön kijelentette, hogy a kormány MNB-t érintő intézkedéseit vizsgálják, és megteszik a megfelelő lépéseket - írja Commerzbank napi devizapiaci elemzésében.

EUR/HUF (271,50– 273,70): Az új MT tagok nevei ma láthatnak napvilágot. Tegnap az ECB a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján elhangzottak gyengítették a forintot: nemcsak a várható szigorítás miatti kamatfelár csökkenés, és hirtelen euró erősödés miatt gyengültünk, akárcsak a zlotyi, de egy újságírói kérdésre miszerint az MNB-t érintő intézkedésekre (bérezés, új tagok kinevezése) milyen lépéseket fontolgat az ECB, Trichet az ECB elégedetlenségét fejezte ki és válaszában kijelentette, hogy vizsgálják a helyzetet és megteszik a megfelelő lépéseket. A mondat elhangzása után azonnal 1forintot gyengült devizánk az euróval szemben. Ettől az „ugrástól” eltekintve egész nap oldalazó mozgást végzett a forint.

Mivel a soros elnöki posztot az első félévben Magyarország tölti be, eleve nagyobb figyelem irányul ránk, az ilyen nyilatkozatok nem tesznek jót a megítélésünknek, így az árfolyamnak sem. A fenti negatív híreket a Moody’s nyilatkozata sem tudta feledtetni, meglátásuk szerint a program nem veszélyezteti az érvényes besorolásunkat (ami csak egy lépésre van a bóvli kategóriától), ugyanakkor fenntartják a negatív kilátást a változatlanul magas kockázatok és a forint sérülékenysége miatt.

A kormány, a gazdasági miniszter nyilatkozata szerint 2020-nál előbb nem tervezi az euró bevezetését, ez nem esik messze a piaci várakozásoktól. A decemberi magyar végleges kereskedelmi mérleg többlet, bár kisebb lett az előre jelzettnél, nem volt hatással az árfolyamra, ma még a délutáni amerikai adat lehet piacmozgató, de az elmúlt napok alapján a két forintos mozgáson már nem is csodálkoznánk.

EUR/USD (1,3900 – 1,4000): Trichet úr tegnap meglepte a piacokat, persze mindenki „héjább” nyilatkozatot várt az infláció alakulása miatt, és szeptemberre körülre tette a kamatemelést. Bár a kamat most (is) változatlan maradt, a döntés utáni indoklásban elhangzott a rettegett „strong vigilance”, ami a népi kalendárium szerint a nagyon közeli (akár egy áprilisi) kamatemelés szinonimája. Erre el is pattant az euró minden devizával szemben, a dollár egészen 1,3950-ig gyengült, de a frank sem tudta tartani magát. Ma az amerikai non-farm payroll adat jelenik meg, ami a munkaerőpiac alakulásának legfontosabb fokmérője, nagy mozgást addig nem várunk.

CHF/HUF (209,00 – 211,50): A tegnapi ECB kommentár megtette hatását, a frank is hirtelen gyengülésnek indult, ma reggelre már több mint 1,30 „svájcit” kell adni egy euróért. Ez a tény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újra a 210 alatt van a kurzus. Az elmúlt napok történései alapján még nem dőlhetünk hátra, ha a forint gyengülésnek indulna, igen hamar az elmúlt napok szintjeit láthatnánk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.