BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új történelmi mélypontra süllyedhet a forint

A forint 4 hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben szerdán, miután a lélektani 300-as szint nem tudta megállítani az esését. Elemzők szerint a forint akár megdöntheti január elején kialakult történelmi mélypontját 324 felett.

Az látszik a forint árfolyamának alakulásában, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0 és az IMF-tárgyalások megkezdésének bejelentése utáni optimizmus eltűnt – mondta Bebesy Dániel a Világgazdaság Online-nak. A Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere hangsúlyozta: abba a gyengülő trendbe ment vissza a forint, amiben a költségvetési kiigazítási program bejelentése és az Európai Bizottság jelzése előtt mozgott.

„A gyengülés most nagyrészt a nemzetközi helyzet romlásának tudható be, minden feltörekvő piaci devizát odacsaptak. A mexikói peso és a dél-afrikai rand mozgásából kiindulva gyengébb is lehetne a forint” – vélekedett Bebesy Dániel.

Az első negyedéves nagyon gyenge GDP-adat sem segített, valamint az OECD tegnapi előrejelzése is negatívan hatott – tette hozzá. Emlékezetes, a KSH nyers adatok alapján 0,7, szezonálisan igazítva és naptárhatástól megtisztítva 1,5 százalékos gazdasági visszaesésről számolt be a múlt héten év/év alapon. Az OECD idén egész évre 1,5 százalékos recessziót jósol.

A Széll Kálmán-terv 2.0 „kibontásával” kiderült, hogy a válságadók élnek tovább új formában – mondta Bebesy. „A gazdaságpolitika hitelessége újabb csorbát szenvedett ezzel, mert a kormány korábban megígérte, hogy kivezeti a válságadókat” – magyarázta a közgazdász.

Az új adók negatívan hatnak a beruházásokra, és az IMF-megegyezést is nehezíti – folytatta Bebesy. „Nem tudom, hogy az IMF a nevét adja-e az ilyen növekedéspusztító intézkedésekhez.”

Ha „bedurvul” a helyzet Görögországban, és tényleg kilépnek az eurózónából, akkor pánik alakul ki a periférián. Ennek lehetetlen megbecsülni a következményeit, de a forint új mélypontra eshetne az euróval szemben – mondta el Bebesy Dániel. „A lehető leggyorsabban IMF-védőháló kellene.”

A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint ugyanakkor az, hogy az Államadósság Kezelő-központ folyamatosan a meghirdetett mennyiség felett értékesít állampapírokat azt a szándékot tükrözi, mintha mégsem sietnénk az IMF-megállapodással.

„Senki nem tudja, hogy mi fog történni az eurózónában” – mondta a Világgazdaság Online-nak Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza megerősítette, hogy a görög kilépés tartja nyomás alatt a forintot.

„A cseh korona kezdi behozni a forint esését, de egyértelmű, hogy a forint a legsérülékenyebb” – hangsúlyozta Suppan. Nagyon magas adósságunk, a refinanszírozási igényünk is jelentős, és nincs IMF-védőháló – emelte ki az elemző.

Ha fokozódik a feszültség, akkor 315-320 forintba is kerülhet az euró, de ha a görögök mégsem lépnek ki, és megindulnak a tárgyalások az IMF-fel, akkor akár 280-ig is visszaerősödhet a forint a közgazdász szerint.

„Ha a görögök kilépnek az euróövezetből, akkor abban az esetben csak egy módon lehet megállítani az eszkalálódást, mégpedig ha az Európai Központi Bank bejelenti, hogy korlátlan mennyiségben vásárol olasz meg spanyol állampapírokat” – vélekedett Suppan Gergely.

Az elemző hozzátette, napon belül akár 10-20 egységet is mozoghat a forint, ha a görögök kilépnek az euróövezetből. Ebben az esetben a volatilitás szempontjából az a kérdés, hogy az EKB milyen gyorsan jelenti be a pénznyomtatást.

Suppan szerint ha viszont olyan párt kerül hatalomra Görögországban, akik támogatják a megszorításokat és az EU/IMF-programot, akkor élesen fordul a piac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.