BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb brutális gyengülés jöhet az euróárfolyamban

Paritáson az euró/dollár? Újabb recesszió? - Kovács Krisztián elemzése. A Bloomberg által figyelt mezőnyben az elmúlt másfél év legpontosabb előrejelzéseit kiadó devizastratéga szerint legalábbis igen.

Shaun Osborne, a kanadai TD Securities vezető devizastratégája a Bloombergnek adott nyilatkozatában az euró további súlyos gyengülését vetítette előre. Az Osborne által vezetett elemző csapat az elmúlt 18 hónapban a legpontosabb becslést adta az USD/JPY árfolyam alakulására, és a második legjobbat az EUR/JPY és a USD/CHF devizapárra. A Bloomberg 48 nagy bank nyolc devizapárra kiadott előrejelzéseit vetette össze, ebben az összehasonlításban lett a legjobb a TD Securities, amely a Toronto-Dominion Bank - ez Kanada második legnagyobb bankja - egyik részlege.

A pillanatnyi devizaárfolyamokat itt megtekintheti!

Osborne csapata tehát nagy formában van, és az a várakozásuk, hogy az EUR/USD, amely jelenleg az 1,26-os szintet járja körül, még az idei harmadik negyedévben 1,13-ig süllyed, az év végére, 1,08-ig gyengül az euró, 2011-ben pedig szerintük közel paritásba kerül a két deviza, azaz egy az egyben váltják majd őket.

Fő érvük az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) egyre növekvő mértékben fogja vásárolni a monetáris unió perifériájának államkötvényeit - azaz pénznyomtatással pótolni fogják a piac szerepét ezen államok adósságának refinanszírozásában, illetve ez szükséges lehet az effektív hozamkörnyezet fojtogató emelkedésének megelőzéséhez is.

Megtörténhet, hogy valóban bekövetkezik az európai "quantitative easing", de azért lenne ehhez néhány megjegyzésünk.

Először is rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon a dollárban nem fenyeget-e ugyanez a lehetőség. A Fed ugyan már leállította hasonló facilitásait, de semmi kétségünk sem lehet afelől, hogy ha a reálfolyamatok romlása fenyegető közelségbe hozná a "W" alakú recessziót Amerikában, akkor Ben Bernanke Fed elnök - saját régi szófordulatával élve - újra elkezdené helikopterről szórni a frissen nyomtatott dollárt a gazdaságra.

Másodszor: az európai válságkezelési recept jelenleg kifejezetten a pénznyomtatás elkerülésére törekszik. A Németország által vezetett és koordinált költségvetési megszorító programok egyik fő célkitűzése, hogy az államadósság refinanszírozását továbbra is hajlandó legyen magára vállalni a piac. Az ECB kötvényvásárlási programja egészen pontosan arra irányul, hogy helyreállítsa a bizalmat, és újraindítsa a piacot.

Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy ez sikerül. Megtörténhet, hogy a piaci finanszírozás nem áll helyre kellő mértékben, akár a volument, akár hozamszinteket, illetve hozamfelárakat tekintve. Megtörténhet az is, hogy a periféria államadósságának piaci finanszírozása ugyan úgy-ahogy helyreáll, de részint a világgazdaság elgyengülő növekedése, részint éppen az európai fiskális szigor miatt súlyos recesszió köszönt a legsebezhetőbb országokra, és ettől minden takarékossági intézkedés ellenére felborulhat az államháztartás.

Ha ezen forgatókönyvek valamelyike bekövetkezik, akkor tényleg nem lesz más lehetőség, mint vagy leválasztani a perifériát a monetáris unióról, - ez messze a kevésbé valószínű - vagy tényleg el kell kezdeni az európai "quantitative easing"-et, éppen úgy, ahogy azt TD Securities csapata várja. Ha azonban ez bekövetkezik, akkor igen nehéz elképzelni, hogy ne lenne erre szükség az Atlanti-óceán túlpartján is.

Fontos aztán még az időtényező is. Most erős az elhatározás Európában, hogy nem lesz nagy volumenű pénznyomtatás. Ha esetleg ki is derül, hogy ez elkerülhetetlen, az hosszú időbe telhet, valószínűleg nem néhány hónap kérdése. Azaz a fent említett előrejelzésben szereplő meredeken gyengülő pálya ezzel az indoklással nem tökéletesen konzisztens, még akkor sem, ha az derül ki, hogy fő irányokban igaza lesz.

Az elmúlt héten éppen azt láthattuk, hogy az elgyengülő amerikai rövidbázisú konjunktúra-indikátorok megjelenése markáns dollárgyengülést váltott ki, tehát a piac mintha már most is hajlandó lenne feladni az amerikai növekedés Európával szembeni tartós és erőteljes felülteljesítésének vízióját. Ráadásul az a globális ijedelem és az abból származó közös beavatkozás, ami az euró összeomlásával fenyegető forró tavaszi napokon megmutatkozott, azt is jelzi, hogy nagyon súlyos érdekeket sértene az euró további jelentős gyengülése - nem Európában, hanem Kínában, az Egyesült Államokban és Japánban.

Ami a rövidtávú jelenségeket illeti, ehhez még hozzátehetjük azt is, hogy az euró "szét van shortolva", aki él és mozog a piacon, az a gyengülésére játszik vagy fél éve, óriási benne a pesszimizmus - a piac ilyen állapota pedig egy adott pillanatban előbb-utóbb mindig jó kontraindikátorként szolgál. Lehet, hogy nem most, de nekünk sikerült olyan trend- és szintvonalakat rajzolnunk a napi és a heti EUR/USD chartokra, amelyek alapján talán nem vagyunk ettől messze... és egyszer minden nyerőszéria véget ér, ez a legjobb devizastratégákra is igaz. Akár így lesz, akár úgy, erre még biztosan érdemes lesz többször visszatérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.