BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga visszarántotta a forintot a mélyből

Hétfőn kora délelőtt az euró 301 forint feletti szintre került. Ezen a szinten 2012 június elején jegyezték utoljára az eurót. A hét végén az euró jegyzése a péntek este kialakult, 300 forint alatti szinten tartózkodott.

16 óra után

Délután 302 alá került az euró jegyzése, miután Varga Mihály megnyugtatta a piacokat.

Az idei költségvetés 285 forintos euróval készült, ezért ha tartósan gyengébb lesz a forint, akkor a kormány lépéseket tesz – mondta Varga Mihály sajtótájékoztatóján. Varga szóbeli intervenciójának fontos szerepe volt a forint délutáni erősödésében.

„Az elmúlt két évben átmeneti hullámzás után a piac mindig megnyugodott. Most is ezt várom, vagyis átmenetinek tekintem a forintgyengülést” – válaszolta egy kérdésre a nemzetgazdasági miniszter. „A kormány nem érdekelt abban, hogy a forint tartósan gyengüljön” – utalt a magas devizaadósságra.

10 óra körül

A forint tovább gyengült délelőtt a vezető devizákkal szemben. Az eurót 303,5 forinton jegyzik 10 óra körül.

A kissé kedvezőtlen külpiaci hangulat nem segíti a forintot, azonban leginkább belső kockázatok aggasztják a befektetőket.

Az MKB Bank közgazdászai szerint "vélhetően a mai – a nyugati világ egy részéből tiltakozást kiváltó – parlamenti alkotmánymódosító terv miatt indult el" ma reggel az árfolyam felfelé.

9 óra körül

Hétfőn délelőtt kilenc óra előtt az eurót 301,42 forinton jegyezték. Kora reggel a jegyzés még 299,61 forinton állt, a péntek esti 299,87 forinttal gyakorlatilag megegyező szinten.

„A péntek délutáni hír hatására, mely szerint Matolcsy György, jegybank-elnök minimálisra szűkítette az alelnökök területeit, a forint korábbi masszív erősödését vesztette el, a kereskedés pedig ismét 300 felett jár. Az érkező hírek nem hagyják lenyugodni a kereskedést annak ellenére, hogy a piaci szereplők túlnyomó többsége eddig sem volt optimista a forinttal kapcsolatosan” – írják a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A CIB Bank közgazdászai emlékeztetnek, pénteki Magyar Közlönyből derült ki ugyanis, hogy az új MNB elnök elvonta Király Júlia és Karvalits Ferenc összes hatáskörét, az alelnökök a mandátumukból még hátralévő időben kizárólag technikai feladatokat látnak el a jegybankban. Karvalits Ferencnek már csak néhány hete van hátra, ı addig a statisztikai feladatokért felelős, míg Király Júlia júliusig az MNB készpénz logisztikájáért felel. Az újonnan kinevezett –és jegybanki tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező – Balogh Ádám lesz felelős a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelezés ösztönzéséért is.

A dollárt 231,52 forinton jegyezték kilenc óra előtt a bankközi devizakereskedelemben a péntek esti 231,10 forint után. A svájci frank árfolyama 243,42 forintra emelkedett a péntek esti 242,30 forintról.

A japán jen árfolyama 2,4090 forintra emelkedett a kora reggeli 2,3977 forintról de még így is elmarad a péntek esti 2,4130 forintos jegyzéstől.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.