BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-Star: egyezség a hitelezőkkel

Néhány napon belül lemond Soós Csaba, az E-Star vezérigazgatói tisztségéről. A cégvezetőnek a részvénykonverzió után 10-12 százalékos részesedése marad az E-Starban. Úgy látja, vannak, akik nem a csődegyezségre, hanem a felszámolásra törekedtek a csődegyezség során

- Sikerült megállapodniuk a hitelezőkkel, köztük a kötvényesekkel. Mennyire elégedett az eredménnyel?
- Alig 4,5 hónap és 4 csődtárgyalás után sikerült a csődegyezséget megkötni, ami mintegy 600 hitelező esetében nem volt könnyű feladat. Sokan a december 8-i csődvédelembe meneküléskor arra fogadtak volna, hogy nem éli túl a cég ezt a helyzetet, de a menedzsmenttel mi eltökélten azért dolgoztunk, hogy továbbra is működőképes maradjon a cég. Azt gondolom, hogy a csődegyezség komoly eredmény, melyet a pénteki csődtárgyaláson jelenlévő hitelezők szinte egyöntetűen támogattak. Mindez röviden azt jelenti, hogy a teljes magyarországi hitelállomány tőkévé konvertálódik, az eddigi hitelezők a társaság tulajdonosaivá válnak.

- Ez azt jelenti, hogy lezárult a csőd és mostantól már csak a cég „újraépítésére”, további reorganizációjára kell koncentrálni?
- Egyáltalán nem, hiszen az egyezség megkötésével a csődvédelem, illetve maga a folyamat nem ért véget. Csak akkor „dőlhetünk hátra”, ha a csődegyezség jogerőre emelkedik, ami még hosszú heteket jelenthet. Ezt követően kezdődhet csak a csődegyezség tényleges végrehajtása, ami szintén hosszú és rendkívül bonyolult jogi folyamat. Tekintettel arra, hogy az elmúlt csődtárgyalásokon nyilvánvalóvá vált, hogy vannak akik nem érdekeltek abban, hogy a csődegyezség megszülessen, hanem inkább a cég felszámolására törekednek, arra számítok, hogy lesz olyan hitelező aki megpróbálja minden eszközzel lassítani, vagy megakadályozni a jogerőre emelkedést, így a hitelezők többsége által támogatott csődegyezség gyakorlati megvalósítását. Bár több próbálkozás volt egyes hitelezők részéről, hogy az egyezség megkötésekor különbséget tegyünk pl. az intézményi és magánszemély hitelezők között a kielégítés tekintetében, mi ennek az igénynek nem tudtunk és nem is akartunk megfelelni, tekintettel arra, hogy erre a csődtörvény nem tesz lehetőséget és nem egyezett a hitelezők többségének elvárásával sem. A csődben az egyes hitelezői csoportokban (biztosított és nem biztosított) minden hitelező egyenlő és a csődegyezségben végül ennek megfelelően mindenki ugyanolyan feltételekkel válthatja át követelését részvényre. A 3. csődtárgyaláson szintén elsöprő többséggel magszavazott elvi csődegyezségi javaslatnak megfelelő, végrehajtható végleges javaslatot terjesztettük elő pénteken. Amennyiben nem így jártunk volna el, akkor mind a hitelezőknél, mind a bíróságnál elbukott volna a csődegyezség, ami egyet jelent a cég felszámolásával. Ezt mindenképpen el akartuk kerülni és mint azt a szavazási eredmények mutatják, a hitelezők túlnyomó többsége is.

- Kinek és miért állhat érdekében a társaság felszámolása, a csődegyezség megtámadása a bíróságon?
- Sajnos úgy tűnik, hogy nem mindenkinek érdeke, hogy a csődegyezségben foglaltak megvalósuljanak és a társaság elkerülje a felszámolást. Figyelembe véve a csődegyezségre leadott szavazatok arányát, a csődtárgyaláson elhangzottakat, a felszámolásra törekvő hitelezők száma szerencsére csupán néhány főre, vagy akár egy érdekkörre korlátozódik. Több hitelezői észrevétel is érkezett a társasághoz, mely szerint néhányan, anonimitásban bízva, valótlan kijelentésekkel és információkkal, befolyással bírás hamis látszatát keltve igyekeztek számos alkalommal és platformon befolyásolni a hitelezőket döntéseik meghozatalában. A társaságnak ezeket a bejelentéseket eddig nem volt ideje kivizsgálni, hiszen teljes erejével a csődegyezés megvalósításán dolgozott, amennyiben azonban erre vonatkozó bizonyíték érkezik hozzánk, természetesen megtesszük a szükséges jogi lépéseket. A céghez emellett különböző eljárások kilátásba helyezésének fenyegetésével társított „egyéni egyezségi ajánlatok” is érkeztek, melyeknek természetesen nem tettünk eleget és nem teszünk eleget akkor sem, ha ez a csődegyezséghez elengedhetetlen közgyűlési határozatok, vagy maga a csődegyezség megtámadását is eredményezi egyes hitelezők, részvényesek részéről. Összefoglalva  tehát számítok fellebbezésekre és a társasági határozatok megtámadására is. Bízom abban, hogy ezek az eljárások a hitelezők többségének érdekében mielőbb lezárulnak, de sajnos félő, hogy a csődegyezség végrehajtását, így a hitelezők részvényhez juttatását jelentősen késleltetni fogják. 

- A csődeljárás megindítása után eladták a korábban visszavásárolt kötvényeiket. Ki volt a vevő, és mi lett ezekkel az értékpapírokkal?
- Ez egy lezárt ügy, amiről folyamatosan tájékoztattuk a nyilvánosságot. Végül az E-Star nem adta el ezeket a kötvényeket, az üzlet nem jött létre így a csődegyezségben minden visszavásárolt kötvény a társaságnál, vagy kapcsolt vállalkozásánál van.

- Mi a menete a részvénykonverziónak? Mikorra jutnak hozzá az értékpapírokhoz a hitelezők?
- Először is, meg kell várnunk, hogy a bíróság is szentesítse a csődegyezséget, amire leghamarabb véleményem szerint 4-6 héten belül kerülhet sor. Ez persze függ attól is, hogy a felszámolásra törekvők élnek-e fellebbezési jogukkal… Megítélésem szerint a megkötött egyezség kiállja majd a bíróság vizsgálatát is, és az előbb vagy utóbb véleményem szerint jogerőre fog emelkedni. Maga a részvénykonverziós folyamat elég bonyolult a hitelezők nagy száma miatt igen hosszadalmas folyamat, amit a magyar jogi környezet határol be. Röviden összefoglalva annyi fog történni, hogy az egyezség jogerőre emelkedését követően az E-Star a lehető legrövidebb időn belül megindítja a közgyűlés felhatalmazásán alapuló tőkeemelés cégbírósági bejegyzésére irányuló eljárást, majd a tőkeemelés során keletkező új részvényeket a hitelezők részére fogja transzferálni a csődegyezségben rögzített határidőn belül. Természetesen a folyamat koránt sem ennyire egyszerű: bírósági, hatósági eljárásokon át vezet az út a részvények hitelezők részére történő átadásáig. Az E-Star folyamatosan tájékoztatja majd a hitelezőket a lényeges eseményekről.

- Mi lesz a sorsa azoknak a részvényeknek, amelyek a leánycégekkel szemben fennálló tartozások miatt a leánycégekhez kerülnek? Úgy tudom, a hitelezők szeretnék, ha ezeket bevonnák.
- Igen, ezt az igényt fogalmazták meg a hitelezők és ennek ellenőrzése érdekében is kérték, hogy az E-Star Felügyelőbizottságába a hitelezők képviselői kerüljenek többségbe. Mindez megtörtént a pénteki csődtárgyalást megelőző órákban lebonyolított közgyűlés keretében. Bár egyes hitelezők kifogásolták, hogy a közgyűlésre miért kellett közvetlenül a csődtárgyalást megelőzően sort keríteni, a társaság így kívánta biztosítani, hogy a hitelezők a korábban megfogalmazott igényiek teljesülését követően dönthessenek a csődegyezségről. Az egyezség alapján a társasághoz, illetve a kapcsolt vállalataihoz kerülő részvények jelentős részét bevonni tervezzük, míg egy kisebb részt a társaság megtart. Ezeket a részvényeket az E-Star csak azt követően használhatja fel a dolgozók motiválására, amennyiben a részvények árfolyama eléri azt az átváltási árfolyamot (366 Ft), amin a hitelezők követelésüket részvényre konvertálták, azaz amennyiben a hitelezők befektetése teljes egészében megtérült

- Önnek mekkora tulajdonrésze marad az E-Starban a tőkeemelés után?
- Az én tulajdonrészem a konverziót követően kb. 10-12 százalék lesz.

- A hitelezők az igazgatóságba és a felügyelőbizottságba is delegáltak tagokat. Hogyan tud együttműködni az új tisztségviselőkkel?
- Az új tagok megválasztása pénteken történt meg május 1-jei hatállyal, így egyelőre még csak a benyomásaimról tudok beszámolni. Azt gondolom, hogy a hitelezők jól láthatóan törekedtek arra, hogy olyan tagokat delegáljanak, akik kellő tapasztalattal és hozzáértéssel, rendelkeznek. Bízom benne, hogy az első pozitív benyomások az új tagokról a jövőben egy eredményes és sikeres közös munka alapját jelentik és a csapat új növekedési pályára állítja az E-Star-t a csődegyezség lebonyolítását követően.

- Hogyan látja eddigi tevékenységét a cégnél és milyen szerepet kíván betölteni az E-Star életében a következő időszakban?
- Aki figyelte az elmúlt hetek híreit és a tárgyalások menetét az láthatta, hogy a hitelezők engem kifejezetten bent kívántak tartani az Igazgatóságban, aminek nyilván praktikus okai voltak, hiszen valaki olyan is kell a vezetésbe, aki tudja hol vannak a projektek „villanykapcsolói”. A társaság alapításában, felépítésében és felfuttatásában én vettem részt, így a projektek többségét is én ismerem. 2010. elején előre kommunikált módon visszavonultam az operatív vezetésből és a korábbi intézményi befektető tulajdonosokkal együtt választottunk új vezetést, amely végül 2012 elején távozott. Ma már látszik, hibás döntés volt az akkori visszavonulásom az operatív vezetésből.  A vállalat élére 2012. elején tértem vissza, azzal a céllal, hogy az E-Star működését reorganizáljam. Ennek egyik legfontosabb eredménye, hogy 2013 végére, alig egy év alatt 65 millió euróról 25 millió euróra csökkent a külső adósságállomány. Persze sok más fontos intézkedés is született az elmúlt közel másfél évben, így például a veszteséget termelő és kilátástalan román projekteket bezártuk (itt folyamatban vannak még ezzel kapcsolatos pereink), a nem fizető magyar önkormányzatokkal megállapodtunk és a központi költségeket a töredékére szorítottuk le. Nem szeretnék azonban megfeledkezni az Igazgatóság többi tagjának, így George Patakinak, Molnos Dánielnek és Maximilian Telekinek az áldozatos munkájáról sem, hiszen nélkülük a reorganizáció nem sikerült volna. Sajnos azonban a csődöt nem tudtuk elkerülni, de a csődegyezség megkötésével az E-Star restrukturálásával kapcsolatos vezérigazgatói feladatomat elvégzettnek tekintem. Mindez azt jelenti – ahogy azt már korábban jeleztem is –, hogy a feladatom végeztével a vezérigazgatói tisztségemről a napokban lemondok, az operatív vezetésből visszavonulok, azonban a korábbi időkhöz képest sokkal aktívabb Igazgatósági tagságra készülök, mivel rendkívül fontos számomra, hogy az E-Star újra növekedési pályára kerüljön.

- A megmaradt magyarországi operációkkal most mi a helyzet? Vannak-e még lezáratlan viták az önkormányzatokkal?
- Tavaly őszre az E-Star körül keltett politikai hisztéria következtében számos önkormányzattal megromlott a viszonyunk. Számtalan vitás eset volt. Októberben azonban a legjelentősebb nemfizető önkormányzatokkal és az állammal megállapodtunk, illetve számos esetben a fűtési időszak bekövetkezte előtt felmondtunk szerződéseket. A helyzet mára sokat változott. A felmondott szerződések számos esetben – az Önkormányzatok kérésének megfelelően – mégis folytatódtak. A megmaradt szerződések esetében sokkal nagyobb fizetési fegyelemről tudok beszámolni. Az E-Star a jövőben is korrekt partnere kíván maradni az önkormányzatoknak, de más piaci szegmensben is látunk lehetőséget. Egyetlen önkormányzattal állunk jelenleg perben úgy, hogy sajnos nem mutatkozik lehetőség, szándék a per közös megegyezéssel történő megszüntetésére. Erre a magunk részéről továbbra is nyitottak vagyunk.

- A lengyelországi cégek sorsa mi lesz?
- Lengyelországban is komoly kihívásokkal küzdöttünk az elmúlt 15 hónapban. Az E-Star korábban  felépített Varsóban egy másodlagos cégközpontot, ami nagyon sokba került és nem váltották be a korábbi management hozzá fűzött reményeit. Sőt, a helyi management és az üzleti partnerek is az E-Star ellen fordultak. A renomét csak nagyon lassan, egyéves szisztematikus munkával tudtam helyreállítani. A mieleci vezetés nagyobb önállóságot kapott, azaz bizalmat szavaztam nekik. A kapott bizalmat hamar viszonozták és ennek a munkának meglett az eredménye. A helyi önkormányzattal javuló a viszonyunk. Az, hogy az EC Mielec tulajdonában lévő Euroenergetika projektet megmentettük, az egy az egyben a lengyel menedzsment érdeme. Amennyiben sikeresen zárul a csődegyezség és erős üzleti partnerként tekinthetnenk ránk, meggyőződésem, hogy tovább javul majd a megítélésünk és új kapuk is megnyílnak előttünk. A Gorlicei projekten azonban túl kell adnunk. Részben azért, mert a Mieleci projekttel nincsenek szinergiák, részben a környezetvédelmi szabályozásban beálló változások miatt kötelező extra beruházási kötelezettség miatt számunkra nem jelenthet sokat ez a projekt. Kilenc hónapja áruljuk, most úgy tűnik, sikerül jó áron megválni tőle. A befolyó készpénz jelentős részét az E-Star csoport NAV felé fennálló kötelezettségei teljesítésére tervezzük fordítani. A jövőben az EC Mielec lesz lengyelországi központunk és az ottani vállalatcsoport lesz a növekedésünk alapja.

Névjegy

Soós Csaba Közgazdász, tanulmányait a Budapesti Üzleti Akadémián és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán folytatta, majd elvégezte a Bankárképző Központ tőzsdei képzését. Az E-Star megalapítása előtt a pénzügyi szférában dolgozott – Internet Securities Kft, WestLB Befektetési Rt, Erste Bank Befektetési Rt. – valamint a Built-Up Ingatlanfejlesztő Kft-ben.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.