BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: várhatóan nem változtat az alapkamaton a monetáris tanács

Elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén várhatóan nem változtat a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szintjén.

 A Reuters múlt csütörtökön ismertetett felmérése szerint a megkérdezett elemzők egyhangúlag a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szinten tartását várják a monetáris tanács keddi ülésén. Felhívták ugyanakkor a figyelmet az inflációs kockázatokra is, prognózisuk szerint jövőre az átlagos infláció 3,7 százalék lesz, és a 2013 decemberi 3,6 százalék is felette lehet a 3 százalékos inflációs célnak.

Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy londoni házak elemzői kivétel nélkül a mostani alapkamat tartását várják a keddi MNB-ülésen, jelezve, hogy bár a reálgazdaság jelzőszámai már most indokolnának egy kamatcsökkentést, ez azonban csak az IMF/EU-megállapodás létrejötte és a kockázati árazások ezt követő csökkenése után valószínű.

A májusi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt.

A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója is úgy vélte, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése kevésbé az alapkamat miatt lesz érdekes, sokkal inkább az inflációs jelentés miatt. Horváth István, az MTI-nek eljuttatott közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy a július 1-jétől esedékes telefonadó, valamint a jövő évben hatályba lépő tranzakciós adó miatt az inflációs várakozások néhány tizedpontos emelkedésére lehet számítani.

A márciusi inflációs jelentésben az MNB azt prognosztizálta, hogy 2012-ben a GDP 0,1 százalékkal nő, az átlagos infláció 5,6 százalék lesz. Jövőre 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 3,0 százalékos inflációt jelzett az MNB.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.