BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszközkezelő: Háromezer körüli az ingatlan-felajánlások száma

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) 2013. március végéig megközelítőleg 3100 ingatlan-felajánlást fogadott be – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlónét az MSZP-s Józsa István kérdezte írásban arról, hogy mennyire eredményes a NET működése.

A tárcavezető közölte, hogy az eddigi ingatlan-felajánlásokból mintegy 1400 ügyet zártak le, ezekben az esetekben megtörtént az adásvételi és bérleti szerződések aláírása. Idén 33 milliárd forint áll rendelkezésre ingatlanok vásárlására. Ebből az összegből a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az idén mintegy 10 ezer ingatlanra tudnak adásvételi szerződést kötni. A NET 2012-ben 1970 ingatlanügyletet fogadott be, 2014 végéig összesen 25 ezer ingatlant terveznek megvásárolni a magyar állam számára.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint egyébként 2013. első negyedévében 110 670 jelzálogjoggal terhelt lakóingatlannál állt fenn több mint 90 napos késedelem a forint- és devizaalapú lakáshitel-szerződésből eredő, lejárt tartozás megfizetésében. A NET programjába azok a hiteladósok csatlakozhatnak, akik 180 napos késedelemben állnak, ezért a PSZÁF adata nem összevethető a NET-programba bekerült adások számával. Józsa szerint egyébként összesen mintegy 450 ezer devizahitellel érintett ingatlan van. Az MSZP-s képviselő ezért igencsak kevesli, hogy az érintettek számához képest csak pár százalékos a befogadott ingatlanok aránya.

A parlament hétfői döntése alapján azon devizahitelesek előtt is megnyílt az eszközkezelő programjában való részvétel lehetősége, akiknek tavaly adódtak fizetési nehézségeik. Az ügyfélpanaszokra hivatkozó indoklás szerint több adós azért nem igényelhette az eszközkezelő támogatását, mert 2012. január 1-jén még nem állt fenn a fél éven túli tartozása.
A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővül a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.