BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB zárja a vészhitelcsapokat?

A spanyol bankok hitelszűkére panaszkodnak, mert eurozónás bankközi kölcsönzéssel már nem – vagy csak iszonyatos felárral – jutnak forráshoz, az EKB pedig pedig július elsejével nem refinanszírozza az eurozóna bankjainak nyújtott lejáró hiteleit.

„Az EKB gyakorlatilag vészhitelező intézménnyé nőtte ki magát a Lehman-válság utáni időkben: pótolja az összeomlott bankközi hitelezést” nyilatkozta Paul Griffith, az Aberdeen Asset Manager vezető elemzője a Financial Timesnak. Szerinte sok bank él abból, hogy az EKB-tól szerzett forrásokat hitelezi tovább, és nagyon bátor emberre van szükség az EKB-ban ahhoz, hogy ezeket a vészcsapokat el merje zárni.

Márpedig éppen erre kerülhet sor július 1-jétől: 442 milliárd eurónyi bankoknak nyújtott hitel jár le, refinanszírozásukhoz szükséges különleges hitelalapot azonban nem akarja megújítani az EKB. A kormányzótanácshoz közelálló források szerint a belső likviditási problémákkal küzdő Spanyolországnak vagy a rendkívüli stabilitási alaphoz kéne fordulnia, vagy hitelei átütemezését kellene kérnie.

Az utóbbi megoldás egyet jelentene avval. hogy Németország és Franciaország yelné le a spanyol banválság veszteségeit, jegyzi meg a londoni pénzügyi napilap tudósítója.

Elena Salgado spanyol pénzügyminiszter tegnap cáfolta az átütemezéssel kapcsolatos feltételezéseket. „A spanyol bankrendszer szolvens, és az idei első negyedévben tapasztalt élénkülési jelek mindenjjel szerint az év hátralévő részében is folytatódnak” hangsúlyozta.

Az EKB 2008 szeptembere – a Lehman-válság – előtt csupán 460 milliárd eurónyi, eurozónás bankoknak nyújtott hitelállománnyal rendelkezett, másfél év alatt ez az összeg szinte megduplázódott: jelenleg 900 milliárd közelében van, kedvezményezettjei javarészt spanyol hitelintézetek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.