BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: csütörtökön közli a kormány a devizahiteles-csomagot

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Orbán Viktor délutáni sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette: a kormány csütörtökön jelenti be, a szakértői egyeztetések után milyen módon oldják meg a bajba jutott devizahitelesek problémáját.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésben úgy fogalmazott, a kormány nem kívánja tovább terhelni a bankrendszert, miután az intézetekre már így is komoly bankadót vetettek ki. A kormány folytatja a tárgyalást a Bankszövetséggel tekintettel arra, hogy a kilakoltatási moratórium július elsejei feloldásáig még van idő.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója múlt pénteken jelentette be, hogy jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon, több pontban sikerült megállapodásra jutni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett azzal, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot.

A bankszövetség pénteken arra számított, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások várhatóan kedden lezárulnak, s a felek közös bejelentést tesznek. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtóirodája az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: a kormány ülésezik kedden, ám a napirend még nem ismert.

Az MTI információi szerint az előzetes várakozásokkal szemben legfeljebb a hét második felében várható bármilyen közös bejelentés. Az, hogy a tárgyaló felek miről számolnak be, egyebek között attól függ, hogy a kormányoldal ragaszkodik-e a bankadóhoz. A kormány azt szeretné, ha a bankok még 2013-ban és 2014-ben is a jelenlegi különadó 50 százalékának megfelelő mértékű különadót fizetnének be a költségvetésbe, ám nehezen elképzelhető, hogy ezt a hitelintézetek tulajdonosai önként vállalnák.

Az Equilor is úgy tudja, az eredeti tervek ellenére a mai nap helyett feltehetően csütörtökre tolódik a véglegesítés. A Magyar Bankszövetség nyilatkozata alapján a bankok megegyeztek a kormánnyal a svájci frank hitelek 180 forintos árfolyamon történő rögzítésében és a végleges verzió a héten láthat napvilágot. A tervezett intézkedések valószínűleg nem hatnak a forint árfolyamára. A háztartási szektor svájci deviza hitelállománya 3870 milliárd forintot (20,79 milliárd dollár) tett ki március végén. Az összeg Magyarország éves GDP-nek megközelítőleg a 15 százaléka. Bár a lépés segíti a hitelfelvevőket rövidtávon, nem fog érdemben hozzájárulni a hitelezési aktivitás növekedéséhez - írja az Equilor.

A kormány február óta folytat egyeztetést a szakértőkkel, köztük a Magyar Bankszövetséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.