BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elismerték: Szlovénia bankmentő csomagot kérhet

A szlovén miniszterelnök első ízben közölte nyilvánosan, hogy tárgyalásokat folytat egy nemzetközi csomag lehetőségéről a szlovén bankok feltőkésítésére.

"Erről a lehetőségről is folytatunk megbeszéléseket a szlovén jegybank képviselőivel (...), azon azonban fölösleges spekulálni, hogy Szlovéniának valóban szüksége lesz-e segítségre" - mondta Alenka Bratusek a csütörtöki kormányülést követő sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a novemberben lezáruló banki stressz-teszt előtt semmiképp sem hoznak döntést.

Bratusek korábban mindig tagadta, hogy akárcsak felmerült volna egy mentőcsomag lehetőségének gondolata.

A többnyire állami tulajdonban lévő szlovén bankok rossz hitelei elérik a 7,5 milliárd eurót, ami a hazai össztermék (GDP) 21,5 százalékának felel meg. Szlovéniának október 1-jéig kell beterjesztenie az Európai Bizottság elé, hogy milyen lépésekkel tervezi az idei 7,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt 2015-ig 3 százalék alá leszorítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.