BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így pörög a végtörlesztés

Három hét alatt csaknem 70 ezer adós több mint 400 milliárd forintnyi végtörlesztést igényelt, ez 100 milliárd forint feletti veszteséget jelent a hitelintézetek számára. Két héten belül a bankszövetség tervet dolgoz ki a devizaadósok problémáira, addig a kormány tartózkodik az egyoldalú intézkedésektől.

Három hét alatt 23046 adós 133,8 milliárd forint értékű hitelének végtörlesztéséről kötött szerződést, ez 33,4 milliárd forint veszteséget okozott a hitelintézeteknek – jelentette be tegnap Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a gazdasági miniszterrel és a bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Azt is közölte, a szeptember 29. és október 23. közötti három héten újabb 43062 adós 295,7 milliárd forint értékű hitelének végtörlesztését kérelmezte, ez további mintegy 71 milliárd forint veszteséget jelent a hitelintézeteknek.

A kedvezményes árfolyamú végtörlesztésre december 31-ig összesen 9 héten keresztül van lehetőségük azoknak, akik devizaalapú lakossági jelzáloghitelt vettek fel bizonyos szinteknél alacsonyabb árfolyamon. Így várhatóan az érintettek ötöde, körülbelül kétszázezer adós több mint 1000 milliárd forint hitelt végtörleszthet, emiatt a bankoknál mintegy 300 milliárd forintveszteség keletkezhet.

Matolcsy György gazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozták: megállapodásuk alapján a bankszövetség tegnap hat banki vezetőből álló munkabizottságot hozott létre. Ez a grémium két héten belül programokat dolgoz ki a devizahiteles magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok problémáinak kezelésére. A kormány pedig vállalta, hogy a két hét alatt tartózkodik a bankrendszert érintő egyoldalú intézkedésektől.

A bizottságnak a CIB Bank, az Erste Bank, az FHB Bank, a K&H Bank és a Raiffeisen Bank vezérigazgatója s Gyuris Dániel, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a tagja. A miniszter és a bankszövetség elnöke a helyzet kezelését nem üzleti kérdésnek, hanem egy megoldandó társadalmi problémának tekintik.

Matolcsy György és Patai Mihály azt is elmondta, hogy a jövőben rendszeresen egyeztetik elképzeléseiket. Különösen a lakásépítésnek, valamint a kis- és középvállalkozások hitelezésének ösztönzési módszereit keresik. A kormány ezeknek a területeknek a fejlesztését fontos célnak, a bankok pedig üzleti lehetőségnek tartják. A gazdasági miniszter kilátásba helyezte, hogy a jövő évtől amilyen mértékben növelik a hitelintézetek bizonyos célokhoz kötődő hiteleik állományát, annak arányában csökkenthetik majd a rájuk eső bankadó nagyságát.

A gazdasági miniszter azt is bejelentette, a kormány döntött az MFB tőkéjének 60 milliárd forinttal történő felemeléséről. A kabinet arra számít, ennek nyomán 600 milliárd forinttal több hitel áramlik majd a magyar gazdaságba. Matolcsy György megemlítette azt is, hogy a kormány a korábban meghirdetett otthonteremtési programtól azt várja, az 0,2-0,4 százalékkal növeli a GDP mértékét.

A miniszter arra biztatta a devizaalapú lakossági jelzáloghitelekkel tartozókat, hogy addig váltsák át adósságukat forintalapúra, amíg erre lehetőségük van. A kormány ugyanis jelenleg nem tervezi a végtörlesztési kérelmek beadására szánt, december végig tartó időszak meghoszszabbítását.

Az MFB számokban

A Magyar Fejlesztési Bank saját tőkéje idén június végén 121,2 milliárd forint volt. A társaság a 2009-es 2,5 milliárd forintos adózott nyereség után a tavalyi évet 25,8 milliárd forintos veszteséggel zárta, és a korábbi általános tartalékából 6,25 milliárd forintot felhasznált, így a mérleg szerinti veszteség 19,6 milliárdot tett ki. A bank tavaly a 2009-es 290 milliárd forint után 316 milliárd forintnyi refinanszírozott hitelt helyezett ki, míg a közvetlen hitelek állománya 534 milliárdról 558 milliárd forintra nőtt. Az év végén 20 milliárd forintos ázsiós tőkeemelést hajtott végre a tulajdonos, így a tőkemegfelelés 13 százalék fölé nőtt.


Világgazdaság - Giczi József Az MFB számokban A Magyar Fejlesztési Bank saját tőkéje idén június végén 121,2 milliárd forint volt. A társaság a 2009-es 2,5 milliárd forintos adózott nyereség után a tavalyi évet 25,8 milliárd forintos veszteséggel zárta, és a korábbi általános tartalékából 6,25 milliárd forintot felhasznált, így a mérleg szerinti veszteség 19,6 milliárdot tett ki. A bank tavaly a 2009-es 290 milliárd forint után 316 milliárd forintnyi refinanszírozott hitelt helyezett ki, míg a közvetlen hitelek állománya 534 milliárdról 558 milliárd forintra nőtt. Az év végén 20 milliárd forintos ázsiós tőkeemelést hajtott végre a tulajdonos, így a tőkemegfelelés 13 százalék fölé nőtt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.