BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanvásárlás hitelből - A bank rabságában

Azon ingatlan adásvételi szerződések tartalmának meghatározásánál, ahol a vevő a vételárat hitelből tudja csak finanszírozni, ott a hitelt folyósító bank az úr. A szerződéses szabadság pedig csak elv marad – írja a Jogi Fórum.

A bankkölcsönből vásárolt ingatlanok esetében egy olyan személy alakítja finom presszióval a szerződés tartalmát, aki ténylegesen nem is szerepel félként a megállapodásban. Ez pedig a kölcsönt folyósító hitelintézet.

Manapság a bankok a hitelből vett ingatlanok esetében megkövetelik, hogy a saját speciális feltételeiknek megfelelően készüljön az ingatlan adásvételi szerződés. A kikötések a szerződés szinte minden körülményére kiterjednek. Sok esetben előírják azt, hogy a kölcsönből finanszírozott vételárrészlet csak az utolsó lehet, beleszólása van a fizetési határidők megállapításába, különféle határidőket pedig saját maga is megállapít. Ha a kiszabott követelmények nem kerülnek bele a szerződésbe, annak egyenes következménye lehet a vevőtől a hitelfolyósítás megtagadása – olvasható a Jogi Fórumon.

Minden bank más és más feltételrendszert dolgozott ki az évek során adásvételi szerződések megkötése vonatkozásában úgy, hogy két egyformát szinte nem is lehet találni. Van olyan, amely a tulajdonjog fenntartással kötött adásvételt preferálja, az ország egyik legnagyobb pénzintézete viszont kizárólag csak a függőben tartásos adásvételiket fogadja el.

A bankok egy része a nagyközönség számára széles körben elérhető tájékoztatókban informálja a leendő vevőket azokról a követelményekről, melyek ingatlan adásvételi szerződésben való szerepeltetésének hiánya a hitelfolyósítás meghiúsulását jelentheti.

A hitelfolyósítás feltételei és a pénzintézetek igényei pedig folyamatosan változnak e tekintetben, ami évekkel ezelőtt még elfogadott és bevett szokás volt, az ma már sok esetben nem megfelelő. Szokássá vált az is, hogy amennyiben a bank által jóváhagyott kölcsönösszeg alacsonyabb, mint az adásvételiben a kölcsönből finanszírozott részként feltüntetett összeg, a kölcsönszerződés megkötésének feltételéül szabja a bank az ingatlan adásvételi szerződés módosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.