BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az új lakástámogatás - Részletek

Új lakástámogatási rendszerről döntött a kormány, amelynek keretében újraindul a szociálpolitikai kedvezmény és új típusú kamattámogatott hiteleket is bevezetnek.

A költségvetési hatást viszont a kabinet igyekszik visszafogott keretek között tartani. Új lakástámogatási rendszer  elindítását jelentette be tegnap Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amelynek része a szociálpolitikai kedvezmény és új típusú kamattámogatott hitel is. Orbán Viktor a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: a magyarok számára „a biztonság és a szabadság egyenlő a saját otthonnal”. A fiatalok Magyarországon tartása mellett az építőipar növekedésének elősegítése is indokolja a program elindítását. A miniszterelnök hozzátette: kifejezetten kérte a nemzetgazdasági minisztert a szocpol viszszaállítására, mert annak alapgondolata helyes, bár a korábbi rendszer hibája volt, hogy nem kapcsolódott a munkához.

Ezt orvosolták: a jövőben csak az a házaspár kaphat szocpolt, amelynél legalább az egyik félnek van munkaviszonya. További feltétel, hogy az igénylőknek nem lehet köztartozásuk. Matolcsy György elmondta:  figyelembe veszik a nevelt  és a vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát, valamint az energetikai minősítés is számít a támogatásban. Matolcsy György hangsúlyozta: a kamattámogatás az 1 és 5 éves állampapírok hozamának 30-50 százalékát téríti meg, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 11-13 százalékról jelentősen, legalább egyharmaddal csökkenhetnek a lakáscélú hitelek éves terhei.

A kedvezményeket betervezték a 2012-es költségvetésbe: így jövőre a szociálpolitikai kedvezménynél négyezer családra számítanak, ez 5,2 milliárd forintot jelent, a kamattámogatott hiteleknél pedig 3-5 ezer családdal és mintegy 1,3 milliárddal számolnak. A szociálpolitikai kedvezményt új lakás vásárlására vagy építésére azok a szülők igényelhetik, akiknek nincs lakásuk és legalább az egyiküknek legalább fél éve fennálló, bejelentett munkaviszonya van. A kedvezmény csak olyan, legalább B energetikai kategóriájú ingatlanokhoz jár, melyek mérete megfelel a méltányolható lakásigénynek.

Az építési vagy vásárlási költségeket számlával kell igazolni, és az igénylőknek nem lehet köztartozásuk. A támogatás összege a gyermekszámtól és a lakás nagyságától függ. A 35 év alatti házaspárok további két gyermeket vállalhatnak, egy gyermeket négy, kettőt pedig nyolc éven belül kell „teljesíteniük”. A rendszer maximálja
az egy négyzetméterre jutó építési költséget vagy vételárat. Az új lakás vásárlásához vagy építéséhez járó kamattámogatást 2014. december 31-ig lehet igényelni. A kamattámogatás időtartama legfeljebb öt év, a kölcsön futamideje azonban ennél hosszabb is lehet. A kamattámogatás mértéke a futamidő során fokozatosan csökken.

A késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához igényelhető kamattámogatásnál a kölcsönt 2012 végéig lehet igényelni. A támogatás időtartama legfeljebb öt év, de a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. A kamattámogatás mértéke a futamidő első két évében az állampapírhozam fele, a futamidő 3. évében 45, a 4. évében 40, 5. évében 35 százaléka. A kölcsön összege Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 10 millió forint, egyéb településeken 7 millió forint lehet.

A hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatásnál a kölcsönt 2012. december 31-ig lehet igényelni. A támogatást a kölcsön futamidejének lejáratáig, de legfeljebb öt évig lehet igénybe venni. A kamattámogatás mértéke a futamidő első évében az állampapírhozam fele, 2. évében 45, a 3. évében 40, 4. évében 35, az 5. évében 30 százaléka, de legfeljebb évi 3,5 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.