BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a lakáshitel-akciók

A jövedelem folyószámlára érkezését és a magas egyenleget díjazzák a bankok

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása ellenére a bankok reménykednek abban, hogy a következő hónapokban, ha lassacskán is, de fellendül a lakáshitelezés. Tavaszi akciók most is vannak, ezek a díjak elengedéséről szólnak, és a hűséges ügyfelek nagyobb kedvezményben részesülhetnek.

Mint minden tavasszal, az idén is kirukkolt szinte az összes hazai hitelintézet valamilyen akciós lakáskölcsönnel annak ellenére is, hogy a szakmában sokan a hitelezés megszűnésével riogattak. A választék most a devizanemet illetően a korábbiaknál szűkösebb, hiszen csak forintalapon nyújthatnak a bankok jelzálog-fedezetű kölcsönöket, de más tényezők is nehezítik a hitelnyújtást. Az egyik legtöbbet emlegetett ilyen ok a kilakoltatási moratórium meghoszszabbítása.

A bankok sosem pártolták a hitelproblémák ilyen eszközzel való „kezelését”. A lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek árazása ugyanis az ingatlanfedezet hitelkötelembe való bevonása miatt általában kedvezőbb, mint egy fedezetlen fogyasztási kölcsöné, a moratóriummal viszont elvész a fedezet. Ez pedig hosszú távon akár az újonnan befogadott ingatlanfedezetű hitelek kamatainak emelkedéséhez is vezethet, emiatt is kiemelten fontos a moratórium hosszabbítása helyett a bajba jutott adósok megsegítésére más pénzügyi megoldások kidolgozása – javasolják az OTP Bank szakértői.

Részben ez is közrejátszhatott abban, hogy sok új lakáshitelt az év első hónapjaiban nem helyeztek ki a bankok, sőt az esztendő első két hónapja a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint történelmi mélypontot hozott a lakossági jelzálog-hitelezésben. Nem csak a bankok voltak azonban visszafogottak, az ügyfelek sem tolongtak a hitelekért. Márciusban és áprilisban viszont a Budapest Banknál már az érdeklődés határozott élénkülését tapasztalták, s hasonló fejleményekről számolt be lapunknak az UniCredit Bank és az FHB is. A Budapest Banknál arra számítanak, az év második felében fokozatosan magához tér a jelzálogpiac, persze – teszik hozzá – a gazdasági helyzet, a merev piac és a moratórium fenntartása gátolhatja a piaci élénkülést.

Az újjáéledésre akciós lakáshiteleikkel a piaci szereplők is igyekeznek rásegíteni. A kedvezmények a legtöbb helyen hasonlók, a bankok zöme az induló havi költségeket engedi el részben vagy egészben a vele szerződő ügyfélnek. Míg azonban a válság kitörése előtt ez annyira alapvető akciós fogás volt, hogy a hitelintézetek az állomány bővítése érdekében feltétel nélkül mondtak le a kezdeti több százezer forintos költségekről vagy fizették ki az ügyfél helyett a több tízezer forintos közjegyzői díjakat, most már többnyire komoly elvárásokat kell teljesítenie az ügyfélnek ahhoz, hogy megkapja a kedvezményeket.
Az UniCredit Banknál például az induló banki költség nélküli hitel feltétele a mindenkori törlesztőrészletet legalább 20 ezer forinttal meghaladó havi jövedelem jóváírása és a hitelintézet által megszabott feltételeknek megfelelő számlák bemutatása. Az Allianz Bankot nemrég felvásárló FHB jelenlegi akciójában a folyósítási jutalék felét engedi el, ha az ügyfél a lakáshitele mellé allianzos lakásbiztosítást köt, amelynek díját egy FHB-s bankszámláról csoportos beszedési megbízással egyenlítik ki.

A Raiffeisen a lakáshitelek hitelbírálati díját nullázta le mostani akciójában. A hitelintézet emellett utólagosan visszatéríti igénylésenként egy értékbecslés díját, valamint a közjegyző díj összegét is, 40 ezer forintig. Ezzel egy átlagos, ötmillió forintos kölcsön esetében több mint 100 ezer forintot spórolhat a kliens a bank számításai szerint. A hűséges lakossági ügyfélkörnek azonban ennél is több jár. A Raiffeisennél számlát vezető kliensek áprilisban a bankszámlakivonat mellé akciós kupont is kaptak, amellyel megspórolhatják a hiteligénylés hez szükséges tulajdoni lap, illetve a jelzálogbejegyzés díját is.

Az OTP szintén díjazza a hűséget. A legnagyobb hazai hitelintézet április végéig tartó ak-ciója az összes értékesített lakás- és jelzálogtípusú hitelre, lakáslízingre egységes díjkedvezményt nyújt mindenkinek. Az ügyfeleknek nem kell megfizetni az értékbecslési, a közjegyzői díjat, a hitelkeret beállításának jutalékát, valamint lízing esetén a szerződéskötési díjat. Így egy ötmillió forintos hitelnél a bank számítása szerint 140 ezer forint takarítható meg. Még jobban járnak viszont, akik részt vesznek a bank hűségprogramjában, ők ugyanis öt éven át kamatkedvezményben részesülhetnek. Ehhez a banknál vezetett folyószámlára kell utalni a jövedelmüket, emellett opcionálisan más szolgáltatásokat is használhatnak, a csoportos beszedési megbízásokra, a törlesztési biztosítás vagy a lakástakarék-pénztári szerződés megkötésére is jár engedmény. Így összesen maximálisan 1,2 százalékponttal csökkenthető a kamat.

Különleges hűségtermék a Budapest Bank egyenlítő hitele, amely egy forintalapú jelzáloghitelből és egy hozzá kapcsolódó folyószámlából áll. Ebben a konstrukcióban a bank a folyószámláján elhelyezett pénzöszszeg után napi szinten kamatkedvezményt számol el, ami féléves periódusonként automatikusan csökkenti a hitelösszeget. Így azok az ügyfelek szerezhetik meg a legjobb kondíciókkal a hitelt, akik a legtöbb betétet tartják a bankban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.