BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivezetés jön

Minden ingatlanfedezetes devizahitelre vonatkozik majd a kormány adósmentő programja, és a forintra váltás is biztosnak tűnik. A kabinet jó tárgyalási alapnak tartja a bankszövetség által előterjesztett javaslatokat

A kormány megfelelő tárgyalási alapnak tartja a Magyar Bankszövetség devizahitelekkel kapcsolatban benyújtott javaslatát, a tárgyalások a következő hónapokban folytatódnak – mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek. „A Nemzetgazdasági Minisztérium a bankszövetséget arról tájékoztatta, hogy a kormány megismerte a devizahiteles kérdésben benyújtott javaslatcsomagot, kormányzati döntést a kérdésben nem hozott. A minisztérium jelzése szerint az anyagot megfelelő tárgyalási alapnak találták. A devizahiteles kérdésben a szakmai munka, a tárgyalások a következő hónapokban fognak folytatódni. A konkrét időpontokról ezután állapodnak majd meg a felek” – fejtette ki a kommunikációs vezető.

A bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások múlt keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő. Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány továbbra is két szempontot tart szem előtt a megoldás keresése és a bankszövetséggel folyó egyeztetések során. Az egyik, hogy ki kell vezetni a piacról a jelzálogalapú lakáscélú devizahiteleket, a másik, hogy olyan megoldásra van szükség, amely a forinthitelesek számára nem jár hátránnyal.

A jelzálogalapú devizahitelek kivezetésére lehet következtetni Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének pénteki nyilatkozatából is. Ő az TV2 reggeli hírműsorában azt mondta, hogy a Fidesz-frakció arra kérte a kormányt: vezessen be olyan szabályozást, ami minden olyan adósnak megoldást jelent, akiknek a lakás a hitel biztosítéka, csökkenjenek a törlesztő részletek, illetve szűnjön meg az árfolyamkockázat.

Mindezek alapján az új intézkedéscsomag nagyjából 3500 milliárd forintnyi devizahitelt érintene, amelyből valamivel több mint 1800 milliárd lakáscélú kölcsön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.