BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyítési láz a bankoknál

Hitelezés. Nem csoda, ha a gutaütés kerülgette az elmúlt napokban a devizahiteleseket. A svájci frank ára ugyanis naponta döntött újabb rekordokat, június 29-én már 218 forint volt az alpesi fizetőeszköz egységára a devizapiacokon. A bankoknál pedig a törlesztőrészletek elszámolásához használt devizaeladási árfolyam még ennél is magasabb volt 1-3 százalékkal. A svájci frank elszállása több százezer hazai háztartást érinthet. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosság frankalapú adóssága május végén mintegy 4400 milliárd forint volt, akkor azonban még csak 193,55 forintos svájci frankkal számolt a jegybank. Azóta viszont az alpesi fizetőeszköz ára 210 forint környékére emelkedett, vagyis jelenleg a lakosság ilyen devizában denominált tartozása 4700-4800 milliárd forint is lehet.

A problémát a hatóságok is érzékenyen kezelték. A frissen kinevezett régi-új pénzügyi felügyeleti (PSZÁF) elnök, Szász Károly azonnal a devizahitelesek mellé állt, egyik első nyilatkozatában máris azt javasolta, hogy a kölcsönök törlesztésénél a bankok mondjanak le a devizamarzsról, és saját középárfolyamukon vagy az MNB hivatalos árfolyamán váltsák át forintra az adósok havonta fizetendő terheit.

Úgy tűnik, a PSZÁF-elnök részben nyitott kapukat dönget, több bank hajlik ugyanis arra, hogy a devizamarzsról lemondva könnyítsen az adósok kötelezettségein. Az egyik első piaci szereplő, amely így tett, a K&H Bank volt, a hitelintézet még május második felében kijelentette: az MNB középárfolyamán váltja át a törlesztőrészleteket egészen addig, amíg a frank/forint keresztárfolyam nem csökken tartósan, vagyis legalább 30 napon át 175 alá. Arra, hogy ez a közeljövőben megtörténjen, jelenleg kicsi az esély, hiszen az alpesi fizetőeszköz ára éppen csak 210 forint alatt járt az elmúlt napokban. Ezzel az intézkedéssel egyébként a K&H-s devizaadósok terhei nagyjából 2 százalékkal mérséklődhettek, ennyivel magasabb ugyanis a banknál a devizaeladási árfolyam a középárfolyamnál.

Még merészebb döntést hozott az FHB. A társaság bejelentette, július 6-tól – várhatóan három hónapon át – maximum 205 forintos svájci frank/forint árfolyamon számolja el a devizakölcsönök törlesztőrészletét. Abban az esetben persze, ha a frank/forint kurzus e szint alá csökken, az alacsonyabb, tényleges árfolyamon kalkulálja ki az aktuális részletet. A bank honlapján található tegnapi törlesztési árfolyam csaknem 213 forint volt, vagyis a tegnap törlesztő kliensek közel 4 százalékot spórolhattak az intézkedéssel, volt azonban olyan nap is a könnyítés bevezetése óta, amikor a 217 forintot is meghaladta a törlesztési árfolyam.

Július 15-től él az Erste Bank kedvezménye a devizahitelesek számára. „A svájci frank utóbbi időben tapasztalt rendkívüli erősödése tartósan nehéz helyzet elé állíthatott több, frankban eladósodott ügyfelet” – mondja Sztanó Imre lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes. Ezért döntött úgy a bank, hogy a havi törlesztési nehézségek megkönnyítése érdekében öt forint árfolyamkedvezményt biztosít a lakossági frankalapú jelzálog- vagy személyi kölcsönnel rendelkező ügyfeleinek. Az Ersténél – akárcsak az FHB-nál – egyelőre úgy tervezik, három hónapig tartják fenn az árfolyamkönnyítést. Az Erste egyébként a K&H-hoz hasonlóan a középárfolyamnál mintegy 2 százalékkal magasabb árfolyamon váltja át a törlesztőrészleteket, így az ötforintos kedvezmény azt jelenti, hogy a középárfolyamnál néhány fillérrel alacsonyabb árfolyamon törleszthetik kölcsönüket a frankhitelesek.

Nemcsak az árfolyamokon, de a kamatokon keresztül is lehet könnyíteni az adósok terhein. Az Erste például a tavasszal több lépcsőben is csökkentette a meglévő frankalapú jelzálogkölcsönök kamatát. Ennek mértéke terméktípustól függően 0,3, illetve 0,8 százalékpont volt, s ezzel a bank közlése szerint a lakossági jelzáloghitelek kamata a pénzügyi válság kirobbanása előtti szintre süllyedt vissza.

Az Erste példáját az OTP Bank is követte. A vezető hazai hitelintézet június 1-jétől vezetett be a svájcifrank-alapú kölcsönöknél 0,75 százalékpontos, a jenalapúaknál pedig 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést. Ezek az intézkedések az árfolyamgyengülést mintegy 10 forinttal képesek mérsékelni a törlesztőrészletekben. A kamatcsökkentést kifejezetten a forint gyengülésének kompenzációjaként vezette be a bank, és várhatóan év végéig alkalmazza rendszeres felülvizsgálat mellett. Az alacsonyabb kamatmértékek mindaddig fennmaradnak, amíg a frank ára legalább öt napon át nem süllyed 175 forint, 100 japán jen pedig 200 forint alá. HB






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.