BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki örülne a szocpol visszahozásának és a lakáshitelek támogatásának

Új otthonteremtési programmal rukkolt elő a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. Visszahoznák a szocpolt, a támogatott lakáshitelt, és évi 5-10 ezer bérlakás építésére tesznek javaslatot.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint a jelenleginél jóval nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség az otthonteremtésben. A szerzők szerint a bruttó hazai termék 1,5 százalékát kellene lakástámogatásra költeni, ami 375 milliárd forint lenne, szemben az idei mintegy 150 milliárd forintos költségvetési kerettel. Az nem derül ki, hogy ezt legalább kétszáz milliárd forintos különbséget honnan lehetne előteremteni - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az egyesület egyebek között visszahozná a szocpolt, a használt lakások esetében pedig a félszocpolt. A szocpol a javaslat szerint változna a korábbi rendszerhez képest: egy gyermek után egymillió, két gyermek után összesen 2,5 millió forint lenne, a többgyermekeseknél pedig a személyijövedelemadó-kedvezményen keresztül nőne a támogatás. Változtatnának az októbertől élő, újfajta támogatott lakáshitelen is, úgy, hogy azt a jelenleginél többen vehessék igénybe.

A Fidesz beépíthetőnek tartja a programot

Bencsik János, a Fidesz lakáspolitikusa szerint a párt átalakítva folytatja a korábbi kormányzása alatt készített lakáspolitikát, és a kormányprogramba beépíthető ez az otthonteremtési program. Beszámolt arról is, hogy az új kormány egy komplex épületkorszerűsítési programot indít, és évente negyvenezer lakás építéséhez kíván hozzájárulni, amelyből húsz százalék bérlakás lenne.

Az ingatlanpiac örülne az állami szerepvállalásnak

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója szerint a bajba jutott lakáshiteleseken is segítene az ingatlanpiac élénkülése, hiszen könnyebben tudnák eladni a lakásukat, és kisebbet venni azok, akik képtelenek törleszteni a tartozást. Gyuris is azt mondja, hogy az ingatlanpiac újraélesztéséhez állami szerepvállalás kell. A vezérigazgató szerint a jelenlegi forintkamatok mellett már nem jár olyan nagy költségvetési teherrel, ha a 9 százalék körüli piaci kamatot 6-6,5 százalékra mérséklik az állami támogatással, ráadásul az építkezések beindulása még hoz is a konyhára a költségvetésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.