BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jött be a frankhitel a lakásvásárlók többségének

Az utóbbi napokban több jó hírt is kaptak a svájci frankban eladósodottak. A forint erősödése, a svájci alapkamat alacsonyan tartása, a kormány által tervezett eszközkezelő társaság létrehozása és a különböző adósmentő tervek ellenére az adósok számára megnyugtató frankárfolyamok még mindig beláthatatlan távolságra vannak.

Számításaink szerint alig akad olyan frankadós, akinek megérte a hitel.
Az érintettek számára talán a legkedvezőbb hír, hogy a kormány egyértelmű - az államháztartási hiánycélok betartásáról szóló - kommunikációja  nyomán megerősödött a forint: az euró ára 278 forint, a svájci franké pedig 210 forint alá csökkent pénteken. A svájci jegybanknak az alapkamat szinten tartásáról szóló korábbi döntése pedig meggátolta a frank többi valutához képesti erősödését és a frankhitelek kamatainak növekedése sem várható miatt.

Fideszes politikusok és a Magyar Nemzeti Bank egymással versenyre kelve dolgoztak ki javaslatcsomagot a bajba került adósok terheinek csökkentésére. A kormánypárti képviselők az adósok alkuhelyzetén javítanának, a pluszköltséget pedig a bankokkal fizettetnék meg, a jegybank szerint inkább a pénzügyi cégek közötti verseny jelenthet majd megoldást. Közben a fideszes javaslatokat korábba élesen bíráló Magyar Bankszövetség a javaslattévőkkel együtt közös alapelveket dolgozott ki a probléma kezelésére.

A devizaalapú, hiteleket - elsősorban a svájci frank alapúakat - azzal az érvvel kínálták a bankok, hogy azok kamatai jóval alacsonyabbak a forintalapúakéinál. A 2005 előtti, 10 százalék feletti kamatkülönbség és a devizapiacok a jelenleginél kisebb ingadozásai alapján kevesen gondolhatták, hogy a svájci frank árfolyama 186 forint fölé emelkedhet az akkori 160 forint körüli szintről, azt pedig pláne nem, hogy tartósan a fölött maradhat a kurzus.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2005 januárjában még 9,39 százalék volt a svájci frank és a forint alapú lakáshitelek terhei közötti különbség. Akkor 158,6 forint volta svájci frank átlagos árfolyama, ezért a frankhitelt felvevők addig élvezhették a kamatkülönbségből származó előnyöket, amíg 2008 őszén a kurzus 173,5 forint fölé emelkedett. Így egyértelműen jól jártak azok, akik 2005-ben 3-4 éves futamidejű hiteleket vettek fel. Azok akkori nyereségét viszont, akik öt év feletti futamidőt választottak, várhatóan elviszi a frank árfolyamának később időszakban 40 százalék feletti – emelkedése, 175 forint alatti kurzusra pedig már elérhetetlen álomnak számít.

A fentivel azonos logika érvényesül a később felvett frankhitelek esetében is. A frank és forint alapú hitelek közti kamatkülönbség idén júliusig 4,28 százalékra csökkent. Ám az a korábbi jelentős differencia fennmaradása esetén sem ellensúlyozná már a190 forintos árfolyam alatt felvett hiteleknél az árfolyam-emelkedés miatti terhek növekedését.
Tavaly augusztusban viszonylag magas 203,3 forint volt a svájci frank árfolyama és az átlagosnál jóval nagyobb 7,59 százalék volt a forint és frank alapú hitelek közötti kamatterhek különbsége. Az akkor felvett frankhitelek 218,7 forint alatti árfolyam mellett még kedvezőbbek az adósok számára, mint a forinthitelek. Az érintettek egy év alatt nyertek és vesztettek is választásuk miatt. Jelenleg elég kiszámíthatatlan, hogy a jövőben hogy járnak.

Érdekes módon pont a devizahitelek szigorítása és tiltása hozhatja őket rosszabb helyzetbe. Korábban ugyanis a hitelfelvevők devizát vettek, a törlesztők eladtak. Mára csak a törlesztők maradtak, ami gyengíti a forintot és erősíti a frankot.

Azok sem érezhetik biztonságban magukat, akik mostanában vesznek fel svájci frank alapú hiteleket. A legfrissebb júliusi adatok szerint 4,28 százalék a svájci frank alapú hitelek kamatelőnye a forint alapúakéhoz. Így aki 210 forintos árfolyam mellett fesz el frankhitelt, az 219 forint alatti árfolyam esetén jár csak jól vele. De még aki augusztusban 222,5 forintos árfolyamnál adósodott el is csak 232 forintos árfolyam mellett fizet kevesebbet, mintha forint alapút vett volna fel.

Mindebből azonban nem következik automatikusan, hogy most érdemes a frankhiteleket forint, vagy euró alapúakra váltani. Ha ugyanis valaki alacsony frankárfolyam mellett vette fel a hitelt és most átváltja, akkor azonnal érvényesül az árfolyamváltozásból származó veszteség. A szakértők szerint a frankadós, aki most váltana forintra, teljes hitelére realizálja az árfolyamveszteséget.

Szakértők számításai szerint egészen addig veszteséget okozna az átváltás, amíg a svájci frank becsült árfolyama a hátralévő törlesztési időszakban nem éri el a 241 forintot. A számítás egy 2006-ban, 20 éves futamidőre folyósított, 5 millió forint összegű hitelre készült, amelynél eddig forinthitel esetén 3 millió forintot, svájci frank hitelnél 1,9 millió forintot törlesztett az ügyfél. A forintra való átváltás ellen szól még az is hogy az euró bevezetésével forinthitel elveszti addigi előnyét az euróhitelekhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.