BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: nem jöhet újabb buborék

A pénzügyi-gazdasági válság szerte a világban bebizonyította, hogy a jegybankok hatáskörét növelni kell a pénzügyi felügyeletben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelős hitelezésről szóló javaslatának célja, hogy a későbbi fellendülés nyomán ne alakulhasson ki újabb lakossági eladósodási buborék Magyarországon – jelentette ki Simor András jegybankelnök a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által rendezett konferencián, Visegrádon.

Az MNB által kidolgozott, és nagy visszhangot keltő javaslat kapcsán rámutatott: bár annak alapvető elemét alkotják a lakossági devizahitelek, az nemcsak ezekről, hanem a hitelezés egészéről szól.

A devizahitelek hazai elterjedéséhez – szögezte le a jegybankelnök – nagyban hozzájárult, hogy régiós összehasonlításban mind a külső, mind a belső eladósodottság magas Magyarországon, ami nagy kockázati prémiumokhoz, és magas alapkamathoz vezetett, s így tartós különbséget okozott a hazai és külföldi kamatszintek között.

A jegybank által fenntartott árfolyamsáv miatt pedig – mutatott rá Simor András – alacsony volt az árfolyamvolatilitás, így az a képzet alakulhatott ki az érintettekben, hogy a deviza alapú hitelek árfolyamkockázata csekély.

Ehhez jött még az euró közelgő bevezetésének ígérete, holott – bár Magyarországnak érdeke az euróövezethez való minél korábbi csatlakozás – a közös fizetőeszközhöz ugyanúgy kapcsolódnak árfolyamkockázatok, mint más devizákhoz.

A devizahitelezés erősítésének lehetősége pedig a bankoknak is jól jött, hiszen az alacsony megtakarítási hajlandóság miatt forintbetétből is kevés volt a szereplőknél – szögezte le az MNB elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.