BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok a késedelmes hitel

Lehet, hogy csak ideiglenesen lassult a bankok eszközállományának romlása

Két éve folyamatosan nő a késedelmes hitelek száma és állománya. A hitelintézetek közül többen már javuló kilátásokról számoltak be lapunknak, ugyanakkor komoly esély van arra, hogy az év utolsó negyedében újra felgyorsul a hitelportfólió romlása. A forint nyári gyengülése miatt késedelembe eső adósok tartozása ugyanis három-négy hónap után válik súlyossá, így azok a negyedik negyedévi adatokat rontják majd.

Az Axa Bank minden erőfeszítése ellenére az utóbbi egy évben nem csökkent a problémás lakossági jelzáloghitelek állománya – tájékoztatta a Világgazdaságot Gyenes Gergely, a bank jelzáloghitel-termékmenedzsere. Szerinte az árverezési moratórium, az ingatlanpiac teljes hiánya és az egyéb követelésértékesítési lehetőségek beszűkülése miatt a bankok képtelenek megszabadulni a már bedőlt és felmondott hiteleiktől, így azok kezelése értékes erőforrásokat von el az esetlegesen még megmenthető ügyfelektől.

Gyenes Gergely úgy véli, hogy a bankok eszköztára a problémás ügyletek átstrukturálására nagyon szűkös, és a módszerek többsége csak részben vagy átmenetileg képes ellensúlyozni a törlesztőrészleteknek a forint gyengüléséből eredő növekedését. A jelenlegi helyzetben csak a forint erősödése vagy a már régóta ígért állami eszközkezelő felállítása jelenthetne tartós és megnyugtató megoldást. A közeli jövőben azonban egyikre sem lehet számítani.

Az Axa szakembere szerint a jegybanki alapkamat várható emelkedése tovább rontja a helyzetet, mert így egy olyan ügyfélszegmensnek a törlesztőrészlete is emelkedik, amely eddig biztonságban érezhette magát. A bizonytalan kilátások és az ország esetleges további leminősítése a nemzetközi hitelminősítők által tovább növelheti az országkockázati felárat, ez előbb-utóbb megjelenik a devizahitelek kamataiban is.

Az OTP Banknál lassult a hitelportfólió romlása a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest – közölte lapunkkal a hitelintézet. A konzervatív hitelezési gyakorlatnak köszönhetően a bank hitelportfóliójának összetétele jobb a piaci átlagnál. A lakossági üzletágban a negyedév végén 7,4, a fogyasztási kölcsönöknél 19,1 százalék volt a kilencven napon túli késedelmű hitelek aránya. A vállalati szegmensben a harmadik negyed során a kisvállalati hiteleknél 12,7 százalék volt ez az érték. A bank több hitelének a kamatát is csökkentette, ez segíthette az adósokat fizetőképességük fenntartásában.

A lakossági hitelportfólió minősége az idén konszolidálódott a 2008 végi és a 2009-es hirtelen gyorsuló romlás után – tájékoztatta lapunkat az UniCredit Bank. A hitelintézet a válság kitörése óta dolgozik rászoruló ügyfelei törlesztőképességének megőrzésén. Az elsők között csatlakozott a Pénzügyminisztériumnak a devizaalapú hitelt felvevők megsegítéséről szóló kezdeményezéséhez, majd bevezette saját hitelkönnyítő csomagját.

A vállalati hitelportfólió minőségének a romlása is megállt az UniCredit Banknál, a válság által leginkább sújtott ágazatokban azonban az utóbbi egy évben tovább nőtt a problémás kölcsönök száma. Jövőre a bank a gazdasági fejlődés várható megélénkülése miatt további javulásra, a hitelezés kockázati költségének csökkenésére számít.

A Budapest Bank lakossági hitelportfóliója az első negyedév óta folyamatosan javul mind a késedelmi, mind a kockázati költségek tekintetében – közölte a hitelintézet. Ezen belül kiemelkedik az áruhitel- és autófinanszírozási portfólió, ezek a piachoz képest is jól teljesítettek. A lakossági jelzálog-portfólió késedelmei azonban a piaci trendekkel összhangban emelkedtek, ám az utóbbi hónapban a bank már a javulás jeleit érzékeli.

A hitelintézet mikrovállalati és kkv-üzletága komolyabb sokkon 2009-ben sem ment át, 2010-ben pedig folyamatosan javult. A nagyobb középvállalati szegmens és a lízingportfóliók enyhe stressz-szinteket értek el ez év elejére, de nyár óta egyértelműen megállt a kockázati költség növekedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.