BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb levelet küldött Orbán a közszférában dolgozóknak

Devizahitelezés A végtörlesztésnél kedvezőbb megoldást talált a kabinet a közszolgálatban dolgozók „devizahitel-csapdából történő kimentésére” – egyebek mellett erről ír Orbán Viktor kormányfő a közszféra érintett munkavállalóinak szóló újabb levelében – tudósított az MTI.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a távirati iroda érdeklődésére tegnap arról tájékoztatott, hogy a leveleket ezen a héten postázzák, a közszolgálatban dolgozók pedig legkésőbb a hét végén, jövő hét elején meg is kapják azokat. A levélben a miniszterelnök arról ír, hogy az új típusú árfolyamgát – a gyermekszámtól függő állami kamattámogatásnak köszönhetően – átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet eredményez a jelenleginél.

Giró-Szász András kormányszóvivő múlt pénteken közölte, hogy a végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánlja a kormány a közszféra devizahitellel rendelkező dolgozóinak. Elmondta azt is, hogy a havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások – amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgoz ki – hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek.

Orbán Viktor tavaly decemberben is írt egy levelet az érintett állami dolgozóknak. Abban arra biztatta őket, nyújtsák be az igényüket a bankjuknál a kedvezményes árfolyamú végtörlesztésre, az állam ugyanis kamattámogatásos hitelt nyújt majd nekik ehhez. Múlt hét végén derült ki, hogy ilyen kölcsönre hiába várnak a közszférában dolgozók. Néhány állami intézmény ellenben saját pénzeszközeiből támogathatja majd a dolgozóit devizakölcsönük kiváltásában. Feltételezhetően a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban is így tesznek majd, erre lehet következtetni a tárca honlapján szereplő dokumentumból, amely a minisztérium tavaly márciusban létrehozott lakásalapjának terhére biztosítana kamatmentes kölcsönt az alkalmazottak devizahitelének visszafizetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.