BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra bajban az eurózóna bankszektora?

A csütörtöki meglepetésszerű, jelentős növekedést – 15 milliárd eurót meghaladó – követően pénteken is magas összeget, 16,009 milliárd eurót igényeltek az európai bankok az Európai Központi Bank (EKB) egynapos sürgősségi hitelkeretéből. Ez a legmagasabb szint 2009 júniusa óta. A csütörtök előtti szint 1,2 milliárd eurón alakult.

Az EKB korábbi gyakorlatának megfelelően pénteken sem kívánt  nyilatkozni a beérkezett hiteligények intézményi lebontásáról. "Vélhetően  egy olyan bank, vagy bankok csoportja lehet, amely nem képes a piacról jó  kamatfeltételek mellett likviditáshoz jutni" - vélekedett a Reuters brit hírügynökségnek egy kereskedő.

A hitelösszeg megugrása néhány nappal azután történt, hogy az európai  bankok számlájára megérkeztek az EKB heti finanszírozási tenderének  kifizetései. Ha egy bank lemaradt az eheti tenderről, akkor az egynapos  sürgősségi hitelkeretet jövő keddig - a következő tender lezárásáig -  hasonlóan magas szinten maradhat.

A sürgősségi hitelhez meglehetősen drágán, 0,75 százalékos felárral  lehet hozzájutni, ami általában azt jelenti, hogy aki ilyen pénzt kér,  annak nagyon nagy szüksége van rá.

Csütörtökön egyik napról a másikra rendkívüli módon megugrott az  egynapos sürgősségi hitelek felvétele az EKB-nál. Az frankfurti intézmény  adatai szerint csütörtökön 15 milliárd euró sürgősségi hitelt igényeltek  bankok az európai pénzintézettől - a legtöbbet 2009 júniusa óta -, míg az  előző napon mindössze 1,2 milliárdot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.