BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraszámolhatják a hiteltartozásokat

Az új parlament első döntései között szerepelhet a kilakoltatási tilalom meghosszabbítása. A kérdésről a májusi alakuló ülés hetében szavazhat az Országgyűlés – nyikatkozta a Magyar Nemzet szombati számában Rétvári Bence. Az államtitkár közölte: a tiltás a devizaprobléma rendezéséig érvényben marad, s előfordulhat, hogy a folyamat végén a bankoknak újra kell számolniuk a tartozások összegét.

Már dolgoznak a jogszabály-tervezeten a tárca szakemberei, így hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat – tudta meg a lap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárától.


Rétvári Bence – a korábbi közléseket megerősítve – elmondta: a paragrafusok egészen addig megtiltják majd a kilakoltatásokat, amíg a törvényhozás nem alkotja meg a devizahitelek kérdését véglegesen rendező jogszabályt. – A moratórium tehát a szükséges ideig védheti meg az érintetteket az utcára kerüléstől – tette hozzá a minisztériumi vezető.
Rétvári Bence tájékoztatása szerint a tiltás meghosszabbításáról már az új parlament szavazhat, mégpedig a május 6-i alakuló ülésének hetében. Felvethető ugyanakkor: a moratórium április 30-án lejár, a végrehajtók a következő naptól elvileg intézkedhetnének az érintettek kényszerű kiköltöztetéséről. Ennek kapcsán a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy május elseje munkaszüneti nap, amit hosszú hétvége követ. – A tiltás kiterjesztése az új Országgyűlés egyik első döntése lesz.
Ha az ellenzék beleegyezik abba, hogy eltérjenek a házszabály előírásaitól, a képviselők akár egy nap alatt megtárgyalhatják és elfogadhatják a rendelkezést – hangsúlyozta. A minisztériumi vezető egyébként biztos benne, hogy ez ügyben egyetértés alakul ki a politikai erők között.
Adódik persze a kérdés: mi lesz a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását követően, s egyáltalán, mennyiben kedvezhet az intézkedés az adósoknak? Az események várható menetrendjéről szólva Rétvári Bence azzal kezdte: a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság április 30-án, vagyis jövő szerdán határoz az úgynevezett Kásler-perben. A szaktárca reményei szerint az uniós fórum azt mondja majd ki, hogy a magyar bíróság megvizsgálhatja a devizakölcsön-szerződések egyes elemeit, s dönthet azok tisztességtelenségéről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.