BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így ad hitelt Matolcsy

Összesen kétezer milliárd forintos kerettel folytatódik a jegybank Növekedési Hitelprogramja. A következő szakasz októberben indul 500 milliárdos kerettel. A bankoknak a pénz 90 százalékát új hitelekre kell kihelyezniük. A kamatok a nyári programhoz hasonlóak lesznek, a jegybank 0 százalékos kamattal bocsát forrást a hitelintézetek rendelkezésére, amit a pénzügyi intézmények 2,5 százalékos maximális marzzsal adhatnak tovább.

Kétezer milliárd forinttal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja (NHP) – jelentette be Matolcsy György, a jegybank elnöke tegnap. Az MNB a program első etapját sikeresnek nevezte, ezért döntöttek a folytatás mellett, amely a jegybankelnök szerint 1,8-2,4 százalékkal járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, ha a teljes keretet sikerül kihelyezni. Ezt 2014 végéig szeretnék megtenni, most, az október 1-től induló következő fázisban 500 milliárd forintot bocsát a bankok rendelkezésére az MNB. Matolcsy dicsérte a bankokat, példaértékűnek nevezte az együttműködést a szektorral a program első szakasza során.

Amiben eltér az új program a nyáritól, hogy a bankoknak és a takarékszövetkezeteknek a pénz 90 százalékát új hitelekre kell kihelyezniük, vagyis az első pillér ezúttal az új kölcsönöké lesz. A második pillért lehet hitelkiváltásra használni, erre viszont a keret csupán 10 százalékát lehet fordítani. Ebben a pillérben forint- és devizahitelek kiváltására is lehetőség nyílik. A kamatok a nyári programhoz hasonlóak lesznek, a jegybank 0 százalékos kamattal bocsát forrást a hitelintézetek rendelkezésére, amit a pénzügyi intézmények 2,5 százalékos maximális marzzsal adhatnak tovább.

A második pillérben csak azok a szolgáltatók vehetnek részt, amelyek az első pillérben, tehát az új hitelek kihelyezésében is részt vesznek. A keret allokációja a korábbinál rugalmasabban alakulhat – ez egyébként összhangban van a hitelintézetek kérésével is. Minden bank a saját meglévő kkv-hitelállományának megfelelő összeget kérhet az MNB-től, amely ha elfogy az 500 milliárdos keret, meg is emelheti azt.

A keretösszeg egyébként igen magas, mivel a hazai hitelintézetek kkv-hitelállománya június végén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint mintegy 3800 milliárd forint volt. Ennek 87,5 százaléka a bankoknál volt, a takarékok részesedése mintegy 10 százalék volt az állományból, a maradékot hitelintézeti fióktelepek helyezték ki. Az 1800 milliárd forintnyi új hitel tehát a meglévő állományt jelentősen megnövelhetné.

Az NHP első fázisa szeptember végén zárul le. A hitelintézetek augusztus 29-ig köthettek szerződést a vállalkozásokkal, jelenleg már csak a kölcsönök folyósítása zajlik. Balog Ádám, a jegybank alelnöke közölte: a pénzügyi intézmények között szétosztott 750 milliárd forint 90 százaléka az előrejelzések szerint el fog fogyni. Az előzetes várakozásokhoz képest számos kellemes meglepetést hoztak az eredmények, a kihelyezett összeg 60 százaléka lett új hitel, pedig csak 40 százalékot vártak. A beruházási hitelek arány 28 százalékos lett, ez is meghaladta a várakozásokat. A jegybank szerint pozitív fejlemény, hogy a leterhelt nyári időszak ellenére a mezőgazdaságba is sok növekedési hitel áramlott, ahogy jó hír az is, hogy a gazdaságilag elmaradottabb, kelet-magyarországi térségben működő kkv-k arányaiban véve több kölcsönhöz jutottak, mint a nyugati országrész vagy a főváros cégei.

Szükséges a stabilitás

A devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatos újságírói kérdést is kapott Matolcsy György elmondta: az MNB csak akkor alakítja ki az álláspontját, ha konkrét felkérést kap erre a kormánytól. A jegybank csak olyan javaslatot támogat, amely nem veszélyezteti az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást, valamint a növekedési és foglalkoztatási célokat.

Matolcsy szerint e hitelek kivezetése minden szereplőnek érdeke. A jegybank ennek érdekében a bankok rendelkezésére bocsátja a felszabadítható devizaeszközeit piaci árfolyamon.

Matolcsy szerint e hitelek kivezetése minden szereplőnek érdeke. A jegybank ennek érdekében a bankok rendelkezésére bocsátja a felszabadítható devizaeszközeit piaci árfolyamon. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.