BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a bankok reagálása a devizahitelesek legújabb mentőcsomagjára

A bankszektor a parlament mai döntését a jogszabályoknak megfelelően, további komoly terheket vállalva hajtja végre - írja a Bankszövetség közleményében. A parlamentben ma délelőtt szavazták meg: kiszélesítik az árfolyamgátat, azok is beléphetnek, akiknek 90 napon túl lejárt tartozásuk van, valamint azok is, akik a folyósításkor a devizahitel forintban számított összege meghaladta a 20 millió forintot. A jövőben megkötendő gyűjtőszámlahiteleknél az állam kizárólag akkor lép be készfizető kezesként, ha a devizakölcsön összege nem haladja meg a fedezetül szolgáló lakóingatlan értékének 95 százalékát. Az indoklás szerint ezzel azt akarják ösztönözni, hogy a bankok engedjék el a nehéz helyzetbe került devizahitelesek tartozásának egy részét.

A Bankszövetség közleménye arra is kitér: az árfolyamgát egy jó megoldás, amelyet ezután is használni kéne. Mint írják, ez "egy komplex probléma részletesen, szakmailag kidolgozott megoldása, amely iránt mind a kormányzat, mind a jegybank, mind a bankszektor egyaránt elkötelezett, komoly munkát fektetve bele. A devizahitelek kezelésében az árfolyamgát eddig több mint 170 ezer családnak hozott segítséget. A közel két éve stabilan működő megoldás összhangban van azzal az alapgondolattal is, hogy a tehervállalás a devizahitelezésben érintett 3 fő szereplő – adósok, állam és a bankok – közös felelősségvállalására épüljön."

A Magyar Bankszövetség folytatja a civil szervezetekkel, szakértőkkel és társadalmi vezetőkkel a konzultációkat, hogy összegezze az eddigi észrevételeket, tapasztalatokat, valamint a szociális, jogi és közgazdasági hatásokat - jelezték.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.