BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó nagyot csökkentettek a frankhitelek kamatain a magyar bankok

Augusztusban, egy évvel a kamatcsökkentési ciklus kezdete után a lakáshitelek kamata alig haladta már meg a 8 százalékot a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

2011 augusztusában még 11 százalék fölött volt az átlagos lakáshitel-kamat. A meglévő hitelek kamata persze magasabb, mint az új kölcsönöké, augusztusban 9,35 százalékot fizetett egy átlagos forinthiteles, de a ráta náluk is gyorsan csökken. Ennek ellenére megérheti kiváltani a drága kölcsönöket, különösen azoknak, akik például a végtörlesztés miatt vettek fel magas kamatok mellett kiváltó forinthitelt.

A fogyasztási hitelek kamata is követi valamelyest az alapkamat csökkenését, de nem olyan mértékben, mint a lakáshiteleké. Ezek átlagosan 19,68 kamattal keltek el augusztusban, egy évvel korábban a ráta nem egészen 22 százalékos volt. A folyószámlahitelek esetében sem csökkentik az árat olyan gyorsan a bankok, mint a lakáshitelnél. Egy év alatt 30,34-ről 29,17 százalékosra csökkent a kamat.

A betétkamatok viszont rohamléptekkel követik az alapkamat esését. Augusztusban történelmi mélységben, 3,25 százalékon állt egy átlagos lekötött betét kamata. Ráadásul a bankok arra számíthatnak, hogy a következő hónapokban folytatódik a kamatcsökkenés, erre utal, hogy a hosszabb távú, két éven túli betétek kamata 3 százalék alá esett.

Örömteli fejlemény lehet viszont, hogy a bankok enyhíteni kezdték a svájci frankban eladósodott lakáshitelesek terheit is. Az ilyen lakáshitelek kamata állományi szinten tavaly szeptemberben volt a csúcson, 6,38 százalékon, azóta pedig csak néhány bázispontnyit csökkent. Az idén áprilistól júliusig 6,31 százalékon rekedt a kamat, augusztusban viszont szektor szinten 6,17 százalékosra csökkent a ráta, ez azt jelenti, hogy 2011 novembere óta most voltak a legalacsonyabbak a svájci frank lakáshitelek kamatterhei. A szabad felhasználású svájci frank jelzáloghiteleknél hasonló a helyzet, a júliusi 7,62-ről 7,38 százalékosra csökkent a kamat, ami 2012 január óta a legalacsonyabb szint. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.