BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágult a kötelező biztosítás

Többe kerül az idén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), mint tavaly. A január 1-jei évfordulós autósok a múlt hét óta kalkulálhatnak az összes piaci szereplő ajánlataival, és a Netrisk internetes alkuszportál szerint a tavalyinál 12 százalékkal magasabb, átlagosan 19,1 ezer forintos díjat kapnak. A Biztosítás.hu portálon az egy évvel ezelőttinél 20 százalékkal nagyobb, 22 ezer forint az átlagdíj (ebben a biztosítási adó is benne van).
Az első néhány nap adatai alapján már lehet látni, mely biztosítók lehetnek a kampány nyertesei. A K&H évek óta tarol az őszi szezonban, és úgy tűnik, az idén sem lesz másképp. A Netrisk adatai szerint az új szerződések kétharmadát három biztosító viheti el, köztük van a K&H is a Groupama és az Union mellett. Rajtuk kívül még a Signal és a Waberer szerezhet számottevő ügyfelet. A Biztosítás.hu-nál a K&H, a Signal, a Waberer, a Genertel és az Union a nyerők.

A díjak emelkedése nem változtatott azon elmúlt években elterjedt szokáson, hogy egyre többen választják az éves díjfizetést. A Netrisknél a váltók négyötöde évente fizet, így ugyanis kedvezményt érhet el. Ugyanezért választják egyre többen az átutalást a csekk helyett: 55 százalék így rendezi a biztosítást, 10 százalék az inkasszót választja, és csupán a gépkocsi-tulajdonosok 35 százaléka fizeti a biztosítást csekken.

Az idén mintegy 1,2 millió autós érintett az év végi kampányban, ők legkésőbb november 11-ig kell, hogy megkapják az értesítést az aktuális biztosítójuktól a jövő évi díjról. Ha váltani szeretnének, akkor december 1-jén éjfélig mondhatják fel a szerződésüket, de ha alkuszportálon keresztül intézik a váltást, akkor célszerű néhány nappal korábban intézkedni. Az új biztosítóval legkésőbb december 31-ig kell szerződni. Mindenképpen váltaniuk kell az MKB Általános Biztosító klienseinek, a januári évfordulós szerződéseket ugyanis a biztosító felmondja, ez körülbelül 25 ezer ügyfelet érint. A Netrisk azt javasolja nekik, előzzék meg a biztosítót, és még azelőtt keressenek másik céget, hogy megkapták a felmondást. Több biztosító ugyanis pótdíjat számít fel, ha ő mondja fel az ügyfél előző kgfb-szerződését. A portálon váltók 7 százaléka volt egyébként eddig MKB-s ügyfél, ők átlag 2 százalékkal drágábban kötöttek most szerződést, mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.