BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel a kamatcsökkentés?

Az MNB Monetáris Tanácsának két külső tagja szerint a jegybank közel áll az alapkamat csökkentéséhez, Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke ugyanakkor egy megalapozatlan monetáris lazítás veszélyére hívta fel a figyelmet.

A Reutersnak Kocziszky György és Gerhardt Ferenc, a monetáris tanács két külső tagja azt nyilatkozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közel áll a monetáris enyhítéshez a gazdaság támogatása érdekében, s nem tétovázhat a kamatcsökkentéssel, amennyiben folytatódik a hangulat javulása a helyi piacokon. A Magyar Narancsnak adott interjújában Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egy megalapozatlan monetáris lazítás okozta tőkeáramlás gyengítheti a forintot. Ezenfelül az alacsonyabb jegybanki kamat nem lendíti fel a bankok hitelnyújtási kedvét, mert a bankok kockázatvállalási hajlandóságát elsősorban a kiszámítható gazdaságpolitikai környezet javítja. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank óvatos monetáris politikát folytat, ami biztosítja az ország vagyonának értékét.

Júliusban a MNB hetedik hónapja nem változtatott a 7 százalékos alapkamaton, ami a legmagasabb az Európai Unióban, miközben a gazdaság recesszió felé tart a költségvetési kiadáscsökkentések és Magyarország legfontosabb kereskedelemi partnere, az euróövezet válsága miatt - jegyezte meg a Reuters. Ez a magas kamatszint nem tartható fenn sokáig, a magyar cégeknek alacsonyabb rátára van szükségük, miközben a központi bankok Európában és az Egyesült Államokban már kamatvágás hajtottak végre - mondta Kocziszky György és Gerhardt Ferenc.

A júliusi kamatdöntéskor a ráta szinten tartása mellett szavazó Gerhardt Ferenc azt mondta, hogy "ami engem ösztönöz az elkövetkező meglehetősen hosszú időszakban, miként mindenkit, hogy segítsük a növekedést és valahogy adjunk lendületet". Gerhardt Ferenc azt mondta, hogy egységes támogatást tart fontosnak a hét főből álló monetáris tanácsban. Ugyanakkor arra a kérdésre "igennel" felelt, hogy lehetségesnek tart-e kamatcsökkentést akkor is, ha a monetáris tanács három belső tagja - az MNB elnöke és két helyettese - ellenzi azt. Gerhardt Ferenc arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy a következő, augusztus 28-ikai ülésén lehetségesnek tart-e kamatcsökkentést.

A júliusi kamatdöntéskor ketten szavaztak 25 bázispontos kamatcsökkentésre, egyikük Kocziszky György volt, aki a Reutersak azt mondta, hogy "örömmel látná megerősödni a magyar kisvállalkozásokat és más cégeket, illetve szeretné a forinthitelezés bővülését, mert ez még csak alig kezdett növekedni".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.