BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több juthat a filmeknek a hatoslottóból

Ezentúl még több pénz áramolhat a magyar filmgyártásba, ugyanis a 2013-as költségvetés módosítása egyebek mellett leszögezi: „a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) Zrt. támogatása a hatoslottó szerencsejáték játékadója pénzforgalmilag teljesült összege 100 százalékának mértékéig az államháztartásért felelős miniszter engedélyével túlléphető”. Eddig a hatoslottó játékadójából származó bevétel 80 százalékát kellett az MNF-re fordítani.

Mivel a Szerencsejáték Zrt. árbevétele évről évre rekordokat dönt, ezért a filmesek is több forráshoz juthatnak. Még 2011-ben a hatoslottóból 21,3 milliárd forint bevétele volt a szerencsecégnek, tavaly 13,8 százalékos növekedéssel 24,1 milliárd forint folyt be. „A filmalap 2013-as üzleti terve szerint 5,16 milliárd forintot fordíthat filmgyártásra” – közölte korábban lapunkkal az Andy Vajna és Havas Ágnes által vezetett MNF.

Jelenleg 752 millió forint pihen a szervezet letéti számláján, de a nyilvántartás szerint most senki nem vár kifizetésre. A filmtörvény közelmúltbeli módosítása után lehetett megnyitni a letéti számlát, ahonnan a filmek gyártási ütemezéséhez igazodóan lehet kifizetni a támogatásokat.

Az MNF legutóbbi döntésével újabb két film gyártása kezdődhet el. Kereken 236 millió forint támogatást kapott a Sándor Pál produceri segítségével készülő Érintetlen/Senki szigete című film. Míg a Megdönteni Hajnal Tímeát című MHT Produkció 236 millió forintot nyert el. Örülhet Szabó István rendező is, hiszen új filmje forgatókönyvének fejlesztésére 7,5 millió forintot ítéltek meg. Az MNF által finanszírozott első filmeket az ígéretek szerint ősszel már vetíthetik a mozik. Egy film megírásától az előkészítésen át a gyártásig és utómunkáig nagyjából két évre van szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.