BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatért extra kamat jár

Akár két számjegyű kamatot is fizetnek egyes bankok a kombinált termékek melletti betétre

Kombinációk. A bankok egy része azoknak ad extra kamatot, akik valamely más szolgáltatást is igénybe vesznek, vagy más befektetési terméket is hajlandók megvásárolni. A CIB Banknál például akár 8,5 százalékos kamat is járhat a három hónapos lekötésre, ha az ügyfél legalább két feltételt teljesít a társaság hatpontos listájából. Ezek között egyebek mellett befektetési alap, kötvény vásárlása, három–öt éves forintbetét-lekötés, folyószámla-használattal kapcsolatos szolgáltatások igénylése, nyugdíjpénztári és lakástakarék-pénztári szerződések megkötése szerepel.

Az OTP-nél Hozamduó és Generációduó néven futnak a kombinált befektetésekkel kapcsolatos programok. Előbbihez befektetési alapot kell jegyeznie az ügyfélnek, utóbbinál pedig egyszeri díjas életbiztosítás megkötése a feltétel. A Hozamduó mellé most akár tízszázalékos kamatra is le lehet kötni a bankbetétet, ha a kliens legalább 150 ezer forinttal növeli megtakarításait, és vásárol az OTP Alapkezelő Aranygól nevű hozamvédett alapjából.

Az Erste Bank a csoport ingatlanalapját próbálja magasabb kamatú betétekkel eladni. A betéti részre kiemelt kamatot fizető Duett és a Dupla névre keresztelt megtakarítási csomagok három hónapos betétből és az alap befektetési jegyeiből állnak, fele-fele arányban. Érdekes kombinált megtakarítás a cég betétpárosa, amely egy három és egy 12 hónapos ismétlődő lekötött betétből áll, 30-70 százalékos arányban. Ennél a rövidebb futamidőre 6,5, a hosszabbikra négyszázalékos kamatot ígér most a bank.

Ezek a kombinációk elsősorban a normál lakossági ügyfélkörben keresettek, a Hozamduó és a Generációduó egy-egy akciója során például az OTP hét-nyolc milliárd forintot gyűjt össze. Más a helyzet a strukturált megtakarításokkal, amelyek a bankok beszámolói szerint inkább a prémium ügyfélszegmensben keresettek. A Citibank – amely az elsők között kínált strukturált termékeket ügyfeleinek – jelenleg is többfélét tart a palettáján, köztük részvényidexekhez vagy a referenciakamatok alakulásához kötött struktúrákat. Jelenleg háromféle devizában négyféle strukturált kötvényt, emellett prémium betéteket és piaci indexált betéteket is forgalmaz a cég.

Utóbbiak kamata egyes devizák keresztárfolyamának alakulásától függ. Szintén a devizaárfolyamok megfelelő alakulása esetén lehet a szokásosnál magasabb hozamot elérni a CIB és az OTP egyes strukturált betétjeivel. Ezek különféle változatai akkor fizetnek extra kamatot, ha az euró/forint árfolyam egy bizonyos sávban marad, más változatok éppen ellenkezőleg, akkor adnak nagyobb nyereséget, ha a keresztárfolyam elhagyja a szerződéskötéskor meghatározott sávot. Az árfolyamok szerencsés alakulása esetén így a befektetők a CIB-nél például nyolc–tíz százalékos hozamot vághatnak zsebre.

Különleges megtakarítási forma a K&H Bank úgynevezett kétdevizás befektetése. Ez a betét magasabb hozamot biztosíthat az ügyfélnek rövid távon az adott devizában, ha vállalja annak lehetőségét, hogy a befektetett összeg visszafizetése bizonyos esetekben egy másik devizában is megtörténhet. (A kamatfizetés viszont mindig az alapdevizában történik.) Például ha úgy dönt a befektető, hogy 25 ezer eurót leköt a bankban egy hónapra, és 282 a feltételes euró/forint árfolyamszint, a bank euróban adja vissza a betétjét, ha a visszaváltáskor az euró/forint kurzus 282 alatt van, ha viszont e fölé kerül, forintban kapja meg az összeget, 282-es árfolyamon átváltva. Nyilvánvaló, hogy a kliens akkor bukhat nagyot ezen az ügyleten, ha a lekötés végére nagyobb mértékben esik a forint árfolyama a közös uniós fizetőeszközzel szemben, mint amennyit a magasabb kamat fedezni tud.

Hasonló konstrukcióban utazik a Commerzbank is. Rövid lejáratú konvertáló betétjének lényege az, hogy az ügyfél a piacinál magasabb hozamot kaphat, ennek fejében viszont vállalja, hogy ha a devizaárfolyam a betét lejártakor elér egy előre kitűzött szintet, a betét összegét az ügyfél ezen az árfolyamon átváltva egy másik devizában kapja vissza. „Tapasztalatunk szerint a vállalati szektor szereplői közül sokan a 280–285 közötti sávot ítélik egyfajta egyensúlyi zónának. Így az utóbbi napok forintgyengülésével újra érdekessé válhat az eurólikviditással rendelkező exportőrök számára az euróból induló konvertáló betétek kötése” – mondja Földi Balázs, a társaság treasury vezetője. HB




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.